Πολιτική

Ν. Αριστερά για εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, περιμένουμε την επόμενη μέρα

Ν. Αριστερά για εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, περιμένουμε την επόμενη μέρα
Ωστόσο, στη Νέα Αριστερά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συγκλήσεων, ιδίως στα πλαίσια μιας γενικότερης συνεννόησης των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου.

Με αίσθημα δικαίωσης, αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον, παρακολουθούν από τη Νέα Αριστερά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες αντιμετωπίζουν με θετική ματιά, αναμένοντας ωστόσο την αποκρυστάλλωση της νέας πορείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μολονότι ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής στην Κουμουνδούρου, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συγκλήσεων, ιδίως στα πλαίσια μιας γενικότερης συνεννόησης των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου και σε προγραμματική βάση. Χαρακτηριστική ήταν, εξάλλου, σε αυτή την κατευθυνση η αναφορά του Νίκου Μπίστη σε συνέντευξη του στο «Dnews»: «Συνεργασία ναι, υπό προϋποθέσεις. Συγκόλληση, κατηγορηματικά όχι. Δεν νομίζω ότι την ελληνική κοινωνία θα την συνεγείρει η προοπτική επανένωσης των θραυσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Και η συνεργασία μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτατης σύγκλισης των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, της Αριστεράς , της Κεντροαριστεράς, της Πολιτικής Οικολογίας έχει νόημα».

Αποκλείουν κάθετα το ενδεχόμενο επιστροφής: «Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω»

Καταρχάς, πηγές της Νέας Αριστεράς εξηγούν ότι όσα συνέβησαν στην Κουμουνδούρου ήταν αυτά που είχαν έβλεπαν να έρχονται, αν και σε και σε βαθμό ο οποίος ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τους. Όπως υπογραμμίζουν, «ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, ακόμη και αν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μείνει πλέον στο κάδρο του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, κάνουν λόγο για εικόνα απαξίωσης και απογοήτευσης της Αριστεράς και ευρύτερα του πολιτικού συστήματος, που έδωσε χώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την οποία δεν έχουν ευθύνη μόνο ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι τον στήριξαν, αλλά και όσοι τον ανέχτηκαν. Επίσης, δεν ξεχνούν τις «εκφράσεις πεζοδρομίου», τις οποίες έχει εκτοξεύσει εναντίον τους ο Παύλος Πολάκης, αλλά και άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο», ξεκαθαρίζουν, κάτι το οποίο φαίνεται να απηχεί τη διάθεση μη επιστροφής στην Κουμουνδούρου της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών, αν όχι του συνόλου τους.

Επιφυλάξεις για το μέλλον της Κουμουνδούρου: «Περιμένουμε να δούμε την επόμενη μέρα»

Επιπλέον, διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους και για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει παγιωθεί η νέα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς «τα πράγματα ακόμη είναι πολύ ανοιχτά και ρευστά». «Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά στο «Dnews» πηγές της Νέας Αριστεράς, επιμένοντας στην ανάγκη αποκρυστάλλωσης της νέας πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν βλέπουμε ακόμη σοβαρή συζήτηση για το πρόγραμμα και τη στρατηγική, πέρα από τη διαφωνία για τη μεγάλη Κεντροαριστερά», συμπληρώνουν, σημειώνοντας ότι αντίστοιχη κουβέντα δεν υπάρχει μέχρι τώρα ούτε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο οδεύει προς νέες εκλογές προέδρου.

Αναβάθμιση του καλέσματος στον ευρύτερο διάλογο μετά την καθαίρεση Κασσελάκη

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν ότι το κάλεσμα της Νέας Αριστεράς για την ανάγκη διαλόγου των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να εκπληρωθεί η κοινωνική επιταγή ισχυρής αντιπολίτευσης από τα αριστερά, καθώς και κυβερνητική διέξοδος, αφορούσε ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, πόσο μάλλον στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Οι επικείμενες αναφορές από Χαρίτση στη ΔΕΘ και η σχετική συζήτηση στο Ιδρυτικό Συνέδριο

Σε αυτή την κατεύθυνση, προαναγγέλλουν ότι ο Αλέξης Χαρίτσης στη ΔΕΘ θα περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες για να υπάρξει μια προοπτική ανασύνθεσης των προοδευτικών δυνάμεων. Επιπλέον, το ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς, στις 7-10 Νοεμβρίου, θα συζητήσει εκτενώς το πώς μπορεί να συγκροτηθεί ξανά μια σοβαρή και αξιόπιστη αριστερή αντιπολίτευση και όχι το ποια γραφειοκρατία θα βρίσκεται στην ηγεσία.