Αθλητισμός

Νεμάνια Μάιντοφ: Ο Σέρβος τζουντόκα δεν τιμωρήθηκε μόνο επειδή έκανε τον σταυρό του (Βίντεο)

Νεμάνια Μάιντοφ: Ο Σέρβος τζουντόκα δεν τιμωρήθηκε μόνο επειδή έκανε τον σταυρό του (Βίντεο) Φωτογραφία: EPA/ TAMAS KOVACS
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τζούντο τον είχε προειδοποιήσει δύο φορές για τη συμπεριφορά του.

Μεγάλη έκταση πήρε και στην Ελλάδα η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τζούντο να αποκλείσει για πέντε μήνες τον Νεμάνια Μάιντοφ, λόγω της συμπεριφοράς του στον αγώνα κόντρα στον Θοδωρή Τσελίδη, στους Ολυμπιακούς αγώνες 2024.

Ο Σέρβος τζουντόκα έκανε τον σταυρό του πριν από τον αγώνα, στον οποίο επικράτησε ο Θοδωρής Τσελίδης στους «16», στην πορεία του προς το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο Παρίσι, στην κατηγορία των -90 κιλών.

Αν και σε ανάρτησή του ο Μάιντοφ έγραψε ότι αυτός ήταν ο λόγος που τιμωρήθηκε, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τζούντο δίνει μία διαφορετική εξήγηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η IJF μετά την έκταση που πήρε η υπόθεση, ο 28χρονος Σέρβος παραβίασε άλλους δύο κανονισμούς στον συγκεκριμένο αγώνα, ενώ υπήρχαν και παλιότερα ανάλογα ζητήματα, για τα οποία είχε προειδοποιηθεί.

Τρεις οι παραβάσεις του Μάιντοφ

Ο Μάιντοφ «έκανε ξεκάθαρα θρησκευτική χειρονομία μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο», «αρνήθηκε να υποκλιθεί στον αντίπαλό του στο τέλος του αγώνα» και «αφαίρεσε το τζουντόγκι (τη στολή του) στον αγωνιστικό χώρο». Και οι τρεις κινήσεις παραβιάζουν τον κώδικα ηθικής και τους κανονισμούς της Παγκόσμιας ομοσπονδίας τζούντο.

«Υπήρχαν και παλιότερα περιστατικά με τη συμπεριφορά του αθλητή, που παραβίαζαν τον κώδικα ηθικής.
Προειδοποιήθηκε με επιστολή τον Απρίλιο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2022, για συμπεριφορά του», επισημαίνει ακόμα η IJF.

Η στιγμή που ο Μάιντοφ κάνει τον σταυρό του

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην προειδοποιητική επιστολή του Φεβρουαρίου του 2022 η Παγκόσμια Ομοσπονδία ενημέρωνε τον τζουντόκα ότι «σε περίπτωση όποιας μελλοντικής παραβίασης των κανονισμών ή του κώδικα ηθικής, η IJF θα κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες».

Ο αγώνας του Μάιντοφ με τον Τσελίδη

«Ο αθλητής δεν αμφισβήτησε καμία από τις δύο προειδοποιήσεις, ως εκ τούτου, δεν είναι ακριβείς οι ισχυρισμοί του ότι δεν ήξερε τον κανονισμό που απαγορεύει τα θρησκευτικά, πολιτικά ή άλλα μηνύματα στον αγωνιστικό χώρο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η IJF «σέβεται και εκτιμά εξίσου όλες τις κουλτούρες, τις εθνικότητες και τις θρησκείες των μελών της», συνεχίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία. «Καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι και ιδιαίτερα οι αθλητές νιώθουν ότι τους σέβονται και τους αποδέχονται σε όλες τις διοργανώσεις», συμπληρώνει.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι κανονισμοί απαγορεύουν τα θρησκευτικά και πολιτικά μηνύματα αφορούν αυστηρά και μόνο τον αγωνιστικό χώρο, καθώς «συνεχίζουμε να σεβόμαστε την ατομική ελευθερία κάθε μέλους της κοινότητάς μας».

Η ανάρτηση του τζουντόκα

Στην ανάρτησή του, ο Νεμάνια Μάιντοφ ανέφερε ότι πριν από 15 ημέρες ενημερώθηκε ότι αποκλείστηκε για πέντε μήνες από τους αγώνες, «επειδή έκανα τον σταυρό μου».

«Δεν ζήτησα συγγνώμη στη γραπτή απολογία μου, ούτε θα το κάνω ποτέ, παρότι δεν ήξερα ποια θα μπορούσε να είναι η τιμωρία», συμπλήρωσε.

«Ο Θεός μου έδωσε τα πάντα στη ζωή και την καριέρα μου, είναι το Νο1 για εμένα και είμαι υπερήφανος για αυτό. Αυτό δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση. Ο Θεός μου έδωσε μια υπέροχη καριέρα, 7 ευρωπαϊκά και 3 παγκόσμια μετάλλια», έγραψε ακόμα μεταξύ άλλων.

{https://www.instagram.com/p/C_8XBEFIXno/?utm_source=ig_embed&ig_rid=df01e831-2395-4ccb-a429-9685c7fc57cf&img_index=1}