Πολιτική

Τα ετήσια σχέδια δράσης όλων των υπουργείων

Τα ετήσια σχέδια δράσης όλων των υπουργείων Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Όλα όσα παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τους στρατηγικούς στόχους των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης όλων των υπουργείων, όπως αποτυπώνονται και αναλύονται στα προσχέδια των Ετήσιων Σχεδίων για το 2025.

Ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος ενημέρωσε για τον προγραμματισμό 19.181 προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2025.

Ο υπουργός Οικονομίας κυβερνητικός «οδικός χάρτης» του 2025 περιλαμβάνει 172 επενδύσεις, από τις οποίες οι 38 είναι νέες και 151 μεταρρυθμίσεις με περισσότερες από τις 100 να αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό σχέδιο που συμφωνήθηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το 1/3 των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δηλαδή 46 από τις 151, είναι νέες, ενώ νέοι οριζόντιοι στόχοι που θέτει είναι μεταξύ άλλων η περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της βίας (αθλητικής, ανηλίκων, ενδοοικογενειακής), η στήριξη της οικογένειας και των νέων ζευγαριών, οι πολιτικές ισότητας με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών, των νέων και των ατόμων με αναπηρία, η βιώσιμη αστική κινητικότητα και η κυβερνοασφάλεια.

Στον κυβερνητικό και νομοθετικό σχεδιασμό έχει ενσωματωθεί επίσης ο προγραμματισμός για την υλοποίηση των 45 μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ και τα ορόσημα που πρέπει να εκπληρωθούν ενόψει των επόμενων αιτημάτων πληρωμής από το Ταμεία Ανάκαμψης.
Τα τελικά Ετήσια Σχέδια θα έτοιμα το Νοέμβριο ώστε να διαμορφωθεί το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2025, το οποίο θα εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τις 19.181 προσλήψεις για το 2025, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι βαρύτητα δίνεται στην ενίσχυση του ΕΣΥ, της Δημόσιας Παιδείας, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αυτοδιοίκησης. Συνολικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τον προγραμματισμό των 19.181 για το 2025 οι εγκεκριμένες προσλήψεις για την πενταετία 2020-2025 έχουν ανέλθει στις 111.000.

Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο ρυθμίσεων για τα αγροτικά δάνεια που παρουσιάστηκε στουπουργικό Συμβούλιο από τους Κ. Χατζηδάκη, Κ. Τσιάρα και Μ. Βορίδη, από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι σκοπός τους είναι «η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων έναντι των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, η οποία συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μέσω της αποδέσμευσης ανθρώπινων και περιουσιακών πόρων, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα μέσω νέων βιώσιμων συνεταιρισμών καθώς και τη διατήρηση του αρραγούς κοινωνικού ιστού».

Οι απαιτήσεις αυτές σήμερα αφορούν σε 3,8 δις. ευρώ δανείων, περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,7 δις. ευρώ.