Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση να μείνει εκτός εσωστρέφειας η ΚΟ

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση να μείνει εκτός εσωστρέφειας η ΚΟ
Σήμερα η σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επόμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Την προσπάθεια της Κουμουνδούρου να μείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος εκτός του κλίματος εσωστρέφειας, το οποίο μοιραία θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, αντικατοπτρίζει η σημερινή σύγκληση της ΚΟ.

Εξάλλου, η εδραίωση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων και η 5η θέση στην οποία πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε σταθερά μονοψήφια ποσοστά, δημιουργούν υπαρξιακό ζήτημα για την Κουμουνδούρου, καθώς είναι πολύ πιθανό, μετά το τέλος των διαδικασιών του Συνεδρίου και της προσφυγής στη βάση, να έχει χαθεί με μη αναστρέψιμο τρόπο η δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ταύτιση ρόλου και προσωπικής στρατηγικής Παππά

Προφανώς, το βάρος της ευθύνης ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να κάνει πετάλι για να μην πέσει, πέφτει στον πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος Νίκο Παππά, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος. Άλλωστε, φαίνεται πως και ο ίδιος έχει ως προσωπική στρατηγική, πέρα από θεσμική «υποχρέωση» ως πρόεδρος της ΚΟ, να μην υποστηρίξει κάποιο άλλο υποψήφιο, ενδεχομένως για να μπορεί να είναι παρών στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και στη συγκεκριμένη θέση, αν επικρατήσει εκ νέου ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν είναι βουλευτής, σε κάθε πιθανό αποτέλεσμα.

Κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους βουλευτές

Με αυτά τα δεδομένα και με παρακαταθήκη τη θετική εμπειρία λειτουργίας της ΚΟ τον έναν χρόνο, επίσης ταραχώδη, κατά τον οποίο ήταν πρόεδρος της ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παππάς θα επιχειρήσει σήμερα, στην εισηγητική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση, να θέσει τους βουλευτές εκ νέου σε αντιπολιτευτική λειτουργία και σε διαρκές μέτωπο με τη ΝΔ. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να κάνει κάλεσμα στους βουλευτές του κόμματος να εντείνουν τη δουλειά τους, ιδίως στον τομέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς επιχειρεί να παροτρύνει προσωπικά τα μέλη της ΚΟ για περαιτέρω ενεργοποίηση, ολοκληρώνοντας μέσα στις επόμενες μέρες τις κατ' ιδίαν συναντήσεις μαζί τους, τις οποίες έχει ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα.

Εισήγηση για αντιπολίτευση και αποφυγή εμπλοκής στην αντιπαράθεση

Βεβαίως, η ανάγκη να μείνει η ΚΟ όσο γίνεται εκτός της εσωκομματικής αντιπαράθεσης για την ανάδειξη νέας ηγεσίας μοιάζει πραγματικά να είναι θέμα επιβίωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, ορισμένοι ελπίζουν ότι η ΚΟ ενδεχομένως να μπορέσει να παίξει ακόμη και ρόλο συγκολλητικής ουσίας για την ενίσχυση του κόμματος και της εξωστρέφειας του και στην παρούσα φάση, αλλά μετά την εκλογή νέου προέδρου. Τα παραπάνω, αναμένεται να επισημανθούν αύριο από τον Νίκο Παππά.

Οι επόμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις

Σε ότι αφορά τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του κόμματος το επόμενο διάστημα, έχει γίνει η προετοιμασία για τα εξής:

Α) Χθες κατατέθηκε αίτημα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Εμπορίου για το αγροτικό και τις αποζημιώσεις των αγροτών από φυσικές καταστροφές, το οποίο αποκτά επίκαιρη διάσταση εξαιτίας των στρατιωτικών καταστροφών σε καλλιέργειες στην Κορινθία.

Β) Η τροπολογία για κόκκινα που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει πρόταση νόμου για τη συνολική διαχείριση του χρέους.

γ) Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί αίτημα για σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για να συζητηθεί το θέμα των υψηλών χρεώσεων των τραπεζών.

δ) Τέλος θα επανακατατεθει η επίκαιρη επερώτηση για την ακρίβεια.