Πολιτική

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Στην τελική ευθεία με «φευγάτους» και «πρίγκιπες»

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Στην τελική ευθεία με «φευγάτους» και «πρίγκιπες»
Τι σηματοδοτεί η επίθεση Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου, τι απαντούν, τι λέει η πλευρά Δούκα.

Μέχρι τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είχε επιτεθεί στην Άννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο, αντιμετωπίζοντας τον Χάρη Δούκα ως βασικό του αντίπαλο. Για τον λόγο αυτό, έκανε μεγάλη αίσθηση και προκάλεσε συζητήσεις στους ενδιαφερόμενους για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ η αναφορά του σε «φευγάτους» και «πρίγκιπες» που ερμηνεύτηκε από τους περισσότερους ως φωτογραφική για την ΄Αννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο αντίστοιχα.

Είπε, συγκεκριμένα (στον τ/σ ΣΚΑΪ):

«(...) Έχει πονέσει ο κόσμος της παράταξης από πισώπλατες μαχαιριές και τυχοδιωκτισμούς. Επομένως δεν είμαι ούτε με τους πρίγκιπες, δηλαδή τους βαρώνους και τους αλαζόνες, ούτε με τους φευγάτους που εγκατέλειψαν το κόμμα στα δύσκολα. Δεν θέλω τέτοιους την επόμενη μέρα δίπλα μου».

Στο επιτελείο του Χάρη Δούκα θεωρούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης φοβάται ότι θα μείνει εκτός δεύτερου γύρου και γι αυτό βάζει στο στόχαστρο την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο, με το φόβο ότι μπορεί να τερματίσουν μπροστά από αυτόν και ένας από τους δύο να αναμετρηθεί, τελικά, με τον Δήμαρχο Αθηναίων, κόντρα στις περισσότερες δημοσκοπικές προβλέψεις.

Ο Παύλος Γερουλάνος έδωσε δημόσια τη δική του εξήγηση, υποστηρίζοντας ότι ο Ν. Ανδρουλάκης ξέρει ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να τον κερδίσει στον δεύτερο γύρο.

Συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου πιστεύει ότι η διαφαινόμενη μεγάλη συμμετοχή έχει τρομάξει τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί οι εισροές ψηφοφόρων εκτός κομματικών τειχών δεν τον ευνοούν σε καμία περίπτωση. Και εκφράζουν την βεβαιότητα ότι η Άννα Διαμαντοπούλου έχει αναπτύξει ταχύτητα στα τελευταία μέτρα της κούρσας.

Είναι αλήθεια ότι δημοσκόποι και εκλογικοί αναλυτές έχουν μεταφέρει στα επιτελεία των υποψήφιων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την εκτίμηση ότι μπορεί να πάνε στις κάλπες, την Κυριακή, 350.000 ψηφοφόροι και αυτό σημαίνει ότι οι τρεις πρώτοι, όπως υπολογίζεται, θα έχουν καθένας/καθεμία από 75 μέχρι 115.000 ψήφους.

Στις εσωκομματικές εκλογές του 2021 ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε συγκεντρώσει 99.000 ψήφους στον πρώτο γύρο και στο επιτελείο του ελπίζουν ότι αυτή τη φορά μπορεί να πάει ακόμη καλύτερα.

Είναι, όμως, δεδομένο ότι ο ίδιος έχει επιρροή κυρίως στο κομματικό ακροατήριο, ενώ Δούκας-Διαμαντοπούλου-Γερουλάνος έχουν, λιγότερο ή περισσότερο, δυνατότητα προσέλκυσης ψηφοφόρων που μετακινούνται και που έχουν επιλέξει άλλα κόμματα στο πρόσφατο παρελθόν. Με αυτή την έννοια, ενδεχόμενη μεγάλη συμμετοχή τους ευνοεί.

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη αντιμετωπίζουν με ειρωνεία αυτές τις προσεγγίσεις επιμένοντας ότι ο ίδιος είναι το ακλόνητο φαβορί και αποδίδοντας την αναφορά του σε «φευγάτους» και «πρίγκιπες» στην ειλικρίνειά του που δεν του επιτρέπει, όπως λένε, δεύτερες σκέψεις για συμμαχίες δεύτερου γύρου.