Πολιτική

Πηγές Κασσελάκη: Ό,τι κι αν σκαρφιστούν οι υποστηρικτές του χθες κανένα εμπόδιο δεν θα σταματήσει τον Στέφανο

Πηγές Κασσελάκη: Ό,τι κι αν σκαρφιστούν οι υποστηρικτές του χθες κανένα εμπόδιο δεν θα σταματήσει τον Στέφανο Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
«Η υποψηφιότητά του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά» επιμένουν.

Πηγές από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη απαντούν στην πρόταση διαγραφής του από τον ΣΥΡΙΖΑ πως «ό,τι και να σκαρφιστούν, ό,τι και να μεθοδεύσουν οι υποστηρικτές του χθες, κανένα εμπόδιο δεν θα σταματήσει τον Στέφανο Κασσελάκη».

Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι «η υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, επειδή τα μέλη του κόμματος και η κοινωνία διψούν για αλλαγή και ανανέωση. Όσα προσκόμματα και να βάλουν, η επιθυμία για έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δυνατή» καταλήγουν.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο το απόγευμα πέρασε με ευρεία πλειοψηφία στο Κείμενο Πολιτικής Απόφασης της ΚΕ, πρόταση για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, η οποία περιέχει και καταδικαστικό λεκτικό για τις αναφορές του πρόσφατου βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη, περί ύπαρξης σχεδίου της διαπλοκής εντός του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω προσθήκη στο Κείμενο Πολιτικής Απόφασης της ΚΕ προέκυψε μετά από σύνθεση δύο προτάσεων των Θανάση Θεοχαρόπουλου - Κώστα Ζαχαριάδη και Γιάννη Μπουλέκου, η οποία αναφέρει τα εξής: «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου συνεδριου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματιζουν την ενότητα του κόμματος».

Μετάθεση της ημερομηνίας του Συνεδρίου κατά μία εβδομάδα

Επίσης, η ΚΕ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τη μετάθεση της διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου κατά μία εβδομάδα στις 8-10 Νοεμβρίου, αντί στις 1-3 Νοεμβρίου, την οποία πρότεινε η ΠΓ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της σήμερα το πρωί. Παραμένουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, 24 Οκτωβρίου και η ημερομηνία εκλογής προέδρου 24 Νοεμβρίου. Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι η 25η Νοεμβρίου και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3 Νοεμβρίου.

Αποσύνδεση εκλογής ΚΕ από τον πρώτο γύρο εκλογής προέδρου

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε και η τροπολογία του Δημήτρη Χατζησωκρατη για αποσύνδεση της εκλογής νέας ΚΕ από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (24 Νοεμβρίου). Δεν καθορίστηκε νέα ημερομηνία, αλλά αναμένεται να προσδιοριστεί μερικές εβδομάδες αργότερα. Κατά της τροπολογίας ψήφισαν 12 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και η Νίνα Κασιμάτη, η οποία επιχειρηματολόγησε σχετικά.

Μέτρο για συνέδρους από 1/40 έως 1/60

Σε ότι αφορά το μέτρο για την εκλογή των συνέδρων του Έκτακτου Συνεδρίου, αποφασίστηκαν 3 διαβαθμίσεις, ανάλογα με τη συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων σε κάθε Οργάνωση Μελών, από 1/40 έως 1/60. Όσο μειώνεται η συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων, θα ανεβαίνει το μέτρο.

Η ΠΓ θα παραλαμβάνει τους φακέλους των υποψηφιοτήτων

Τέλος, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε την εξουσιοδότηση της Πολιτικής Γραμματείας για την παραλαβή των φακέλων των υποψηφιοτήτων, όπως αυτός του Απόστολου Γκλέτσου, που κατατέθηκε σήμερα στην ΚΕ.

Ο Μαμουλίδης ζήτησε τη διαγραφή Κασσελάκη

Παράλληλα, τη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε με επιστολή του προς τα αρμόδια όργανα ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΕ του κόμματος Θέμης Μαμουλίδης.

Στην επιστολή του προς την επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία απέστειλε προς τον πρόεδρο της ΚΟ Νίκο Παππά και την γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου, αναφέρει χαρακτηριστικά πως«έρχονται στιγμές στη ζωή όλων μας που πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις δυσάρεστες που είναι όμως επιβεβλημένες από το αξιακό σύστημα κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, κάθε ενεργού πολίτη. Έτσι και η απόφασή μου να προσφύγω στην Επιτροπή Δεοντολογίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι μια δύσκολη αλλά ηθικά επιβεβλημένη απόφαση. Έρχεται μάλιστα σε μια στιγμή που καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρόκειται για απόφαση που δεν προσμετρά σκοπιμότητες και ισορροπίες, αλλά προτάσσει τον σεβασμό και την ηθική αποκατάσταση χιλιάδων ανθρώπων».