Πολιτική

Πώς «διαβάζει» η κυβέρνηση τα τελικά αποτελέσματα στις εκλογές ΠΑΣΟΚ

Λώρα Ιωάννου Λώρα Ιωάννου
Πώς «διαβάζει» η κυβέρνηση τα τελικά αποτελέσματα στις εκλογές ΠΑΣΟΚ
Το προβάδισμα Ανδρουλάκη ήταν εν πολλοίς προεξοφλημένο από όλες τις δημοσκοπήσεις και συνεπώς από την κυβέρνηση. Ο άγνωστος «Χ» παρέμενε ο δεύτερος φιναλιστ που θα δώσει, ωστόσο, και τον τόνο της οριστικής αναμέτρησης.

Μαζί με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ξενύχτησε και η κυβέρνηση προκειμένου να μάθει το δίδυμο του β΄γύρου που θα εκλέξει τον επόμενο αρχηγό της Χαριλάου Τρικούπη.

Το ενδιαφέρον αυτονόητο για το πολιτικό παζλ της επόμενης τριετίας παρότι τα κομμάτια που λείπουν, προκειμένου να διεξαχθούν ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα, είναι ακόμη αρκετά.

Το προβάδισμα Ανδρουλάκη ήταν εν πολλοίς προεξοφλημένο από όλες τις δημοσκοπήσεις και συνεπώς από την κυβέρνηση. Ο άγνωστος «Χ» παρέμενε ο δεύτερος φιναλιστ που θα δώσει, ωστόσο, και τον τόνο της οριστικής αναμέτρησης.

Η κυβέρνηση δημοσίως θα αποφύγει τις εκτιμήσεις και τα σχόλια τα επόμενα 24ωρα για τα εσωκομματικά άλλου κόμματος. Στο παρασκήνιο, όμως, οι αναλύσεις γίνονται και μάλιστα εκτενώς.

Τα πρώτα συμπεράσματα

Στα πρώτα αβίαστα συμπεράσματα του Μαξίμου, ο πολυκερματισμός της ψήφου ανάμεσα στους τέσσερις τουλάχιστον υποψηφίους Ν. Ανδρουλάκη , Χ. Δούκα, Π. Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου. «Οι διαφορές μεταξύ τους είναι σχετικά μικρές που σημαίνει ότι αδιαμφισβήτητος, εν δυνάμει ,αρχηγός δεν υπάρχει» εκτιμά κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το Μαξίμου είδε μάλλον με ικανοποίηση ότι η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ έσπασε μεν το φράγμα των 300.000 ψηφοφόρων αλλά δεν πήρε την μορφή χιονοστοιβάδας.. Η ανάγνωση του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να αναπτύσει «απειλητική» δυναμική δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή δεν δίνει «στίγμα» στον πολιτικό χάρτη και η ανάγκη της κοινωνίας για αντιπολίτευση είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη..

Το δίδυμα της Β κάλπης

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ στα ενδότερα της Ν.Δ. γνωρίζουν ότι το δίδυμο που θα προτιμούσε να δει η κυβέρνηση στον β΄γύρο είναι το δίδυμο που τελικά επικράτησε, δηλαδή μία μονομαχία ανάμεσα στον Ν. Ανδρουλάκη και τον Χ. Δούκα. Τον σημερινό Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου (τα δυνατά σημεία αλλά και τις αδυναμίες του) και τον Δήμαρχο της Αθήνας παρότι δεν τον γνωρίζουν δεν τον αντιμετωπίζουν σαν μεγάλη απειλή για την κυβερνητική συσπείρωση. Τουλάχιστον όχι τώρα. Κυβερνητικοί παράγοντες πιστεύουν ότι αν κερδίσει τελικά ο Χ. Δούκας μπορεί να μεγαλώσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως προς τα αριστερά αφήνοντας το «κέντρο» σχεδόν αλώβητο ως προς τις πιθανές μελλοντικές απώλειες της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ.

Στους κυβερνητικούς κύκλους μπορεί να μην βάζουν το χέρι τους στην φωτιά για το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής, ωστόσο, αν έβαζαν στοίχημα θα πόνταραν περισσότερο στην επανεκλογή του Ν. Ανδρουλάκη παρά στην επικράτηση του Χ. Δούκα.

Το δίδυμο - Ανδρουλάκης - Γερουλάνος

Αντίθετα το δίδυμο Ν. Ανδρουλάκης- Π. Γερουλάνος στον β΄γύρο θα ήταν πιο πιεστικό για την Ν.Δ. στο βαθμό που θα διαμορφωνόταν ένα ισχυρό μέτωπο κατά του σημερινού Προέδρου και εκλεγόταν νέος Πρόεδρος ο Π. Γερουλάνος.

Στην κυβέρνηση υπάρχει η παραδοχή ότι ο Π. Γερουλάνος θα μπορούσε να επιχειρήσει πιο εύκολα μία αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου να απειλήσει τη Ν.Δ. παίρνοντας ένα κομμάτι των κεντρώων ψηφοφόρων που μέχρι τώρα έχουν βρει «πολιτική στέγη» στη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη.