Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Οι εκλογές της παρά λίγο ανατροπής

ΠΑΣΟΚ: Οι εκλογές της παρά λίγο ανατροπής
Πολλά παράδοξα συντεθηκαν για να προκύψει, μετά από καταμέτρηση ψήφο-ψήφο, το αποτέλεσμα που είχε προβλεφθεί από εταιρείες μετρήσεων και στοιχηματικές αλλά όχι σαν ένα βαρετό ντέρμπι αλλά σαν ένα εκλογικό θρίλερ για τη δεύτερη θέση.

Το δημοσκοπικό φαβορί ήταν πράγματι φαβορί γιατί ο Ν. Ανδρουλάκης τερμάτισε πρώτος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, αλλά με λιγότερες ψήφους από τις εσωκομματικές εκλογές του 2021 (σχεδόν 89.000 έναντι 99.000). Το δίδυμο του δεύτερου γύρου είναι πράγματι Ανδρουλάκης-Δούκας, όπως έδειχναν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Αλλά μέχρι να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα, ο -τελικά τρίτος- Παύλος Γερουλάνος βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τον Δήμαρχο Αθηναίων και η εικόνα δεν ξεκαθάρισε παρά μόνο με την ενσωμάτωση του 99% των εκλογικών τμημάτων, γιατί στην Αττική, όπου ψηφίζει το 30% των ψηφοφόρων, ο Γερουλάνος αναδείχθηκε πρώτος και ο Δούκας τέταρτος.

Δεν προκύπτουν μαζικές εισροές από άλλους πολιτικούς χώρους

Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από τις εσωκομματικές εκλογές του 2021, ξεπερνώντας τις 300.000, αλλά από την πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος δεν προκύπτουν μαζικές εισροές από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως εικαζόταν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Αντίθετα, φαίνεται ότι η κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ καθόρισε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της εκλογής ηγεσίας από τη βάση.

Πολλά παράδοξα συντεθηκαν για να προκύψει, μετά από καταμέτρηση ψήφο-ψήφο, το αποτέλεσμα που είχε προβλεφθεί από εταιρείες μετρήσεων και στοιχηματικές αλλά όχι σαν ένα βαρετό ντέρμπι αλλά σαν ένα εκλογικό θρίλερ για τη δεύτερη θέση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στις πρώτες δηλώσεις του, εμφανίστηκε ενωτικός ευχαριστώντας τους συνυποψηφίους του για τον πολιτικό πολιτισμό που είχε η προεκλογική τους αντιπαράθεση. Ο ίδιος σάρωσε στην Κρήτη με πάνω από 60% και δεν είχε καλή επίδοση στην Αττική, όπου ήρθε τρίτος. Συνεργάτες του δηλώνουν αισιόδοξοι για τον δεύτερο γύρο θεωρώντας ότι η σημαντική διαφορά του από τον Χάρη Δούκα θα δημιουργήσει δυναμική υπέρ του. Εξάλλου, με βάση τους κανόνες της κοινής λογικής, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι της Αννας Διαμαντοπούλου αποκλείεται να ψηφίσουν τον Χάρη Δούκα, χωρίς να προεξοφλείται ότι θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο.

Ο Χάρης Δούκας, που καρδιοχτύπησε μέχρι να ξεκαθαρίσει το προβάδισμά του έναντι του Π. Γερουλάνου (με γύρω στις 800 ψήφους), υποστήριξε ότι «το μήνυμα της κάλπης είναι καθαρό: το 70% ζητά αλλαγή ηγεσίας». «Σας καλώ - συνέχισε- για τη μεγάλη υπέρβαση, να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη χώρα».

Ο Παύλος Γερουλάνος, εμφανώς συγκινημένος, συνεχάρη τον Ν. Ανδρουλάκη και τον Χ. Δούκα, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις εκλογές και όσους τον στήριξαν ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δώσει «γραμμή» στους ψηφοφόρους του («δεν κατευθύνονται») για τον δεύτερο γύρο. «Οποιος πιστεύει στη δημοκρατία, πιστεύει και στο αποτέλεσμα» είπε όταν ρωτήθηκε αν θα ζητήσει επανακαταμέτρηση. «Ολη αυτή η διαδικασία έκανε καλό στο ΠΑΣΟΚ, ανέφερε

Η Άννα Διαμαντοπούλου, που έχει κάθε λόγο να είναι απογοητευμένη τερματίζοντας στην τέταρτη θέση, έκανε μια επίσης ενωτική δήλωση, μιλώντας για «σημαντική αφετηρία για μια δημιουργική πορεία». Και ξεκαθάρισε ότι θα μείνει ενεργή στο ΠΑΣΟΚ: «Είμαι εδώ και πιστεύω ότι θα είμαστε ενωμένοι και θα δουλέψουμε όλοι μαζί για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ». Συνεργάτες της σημειώνουν ότι η συμμετοχή της στην εκλογική διαδικασία πολιτικοποίησε την προεκλογική συζήτηση και ότι αυτό ήταν βασική επιδίωξή της. Η ίδια απάντησε «θα δούμε» όταν ρωτήθηκε αν θα πάρει θέση ενόψει δεύτερου γύρου, αφήνοντας ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έκανε σαφές ότι δεν θα δηλώσει στήριξη σε κάποιον υποψήφιο τονίζοντας ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν «ελεύθερα και ανεπηρέαστα». Προεκλογικά, πάντως, είχε υποστηρίξει ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι οπωσδήποτε βουλευτής.

Την αισιοδοξία της για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε η Νάντια Γιαννακοπούλου, θυμίζοντας ότι η ίδια πρώτη ζήτησε προσφυγή στη βάση μετά τις ευρωεκλογές, αποφεύγοντας να ανοίξει ευθέως τα χαρτιά της για τη στάση της ενόψει δεύτερου γύρου με τους περισσότερους να προεξοφλούν ότι θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα.

Θα γίνει debate Ανδρουλάκη-Δούκα μέχρι την επόμενη Κυριακή;

Θα γίνει debate Ανδρουλάκη-Δούκα μέχρι την επόμενη Κυριακή; Υποτίθεται ότι είχε προσυμφωνηθεί κάτι τέτοιο, παρόλα αυτά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί.

Θα είναι μεγάλη η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο; Το σύνηθες είναι να μειώνεται ο αριθμός των ψηφοφόρων από τη μια Κυριακή στην άλλη, αλλά έχει σημασία πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η μείωση.

Θα διατηρηθεί η πολιτισμένη ατμόσφαιρα που υπήρξε μέχρι τώρα; Από τα επιτελεία του Ν. Ανδρουλάκη και του Χ. Δούκα δίνονται διαβεβαιώσεις ότι έτσι θα γίνει, παρόλο που η αντιπαλότητα μεταξύ υποστηρικτών τους είναι μεγάλη, όπως φαίνεται από καβγάδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.