Πολιτική

Συνεχίζεται το μπάχαλο με τους ανεξάρτητους - Ξανά στη «γύρα» για εκπρόσωπο

Συνεχίζεται το μπάχαλο με τους ανεξάρτητους - Ξανά στη «γύρα» για εκπρόσωπο Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Ο νέος εκπρόσωπος των ανεξάρτητων θα προκύψει είτε με πλειοψηφία είτε με κλήρωση σε περίπτωση που δύο υποψήφιοι στηριχθούν από ισάριθμους βουλευτές.

Σε διαδικασία αναζήτησης νέου εκπροσώπου στη Διάσκεψη των Προέδρων μπαίνουν εκ νέου οι ανεξάρτητοι, με τον Πρόεδρο της Βουλής να αναμένεται να αποστείλει σχετική πρόσκληση εντός της ημέρας στους 14 βουλευτές, ώστε να εκκινήσει εκ νέου η διαδικασία.

Όπως εξήγησε ο Κωνσταντίνος Τασούλας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η επιλογή του Μιχάλη Χουρδάκη που είχε προταθεί από 8 ανεξάρτητους δεν ίσχυε από τη στιγμή που απέσυρε τη στήριξή της η Αθηνά Λινού, καθώς δεν υπήρχε πλέον πλειοψηφία.

Αυτή η εξέλιξη όπως είπε, υποχρεώνει τον ίδιο να εκκινήσει εκ νέους τις διαδικασίες για τον ορισμό νέου εκπροσώπου, ο οποίος θα προκύψει είτε με πλειοψηφία, είτε με κλήρωση σε περίπτωση που δύο υποψήφιοι στηριχθούν από ισάριθμους βουλευτές.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει συνεννόηση αρκούν δύο «ψήφοι» και επάνω σε κάποιον, εφόσον δεν προταθεί απέναντι του άλλο πρόσωπο, ενώ αν γίνει αυτό θα οριστεί εκπρόσωπος αυτός που στηρίζεται έστω από έναν βουλευτή παραπάνω.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας και στις αιτιάσεις των Παύλου Σαράκη και Χάρη Κατσιβαρδά περί άκυρου ορισμού Χουρδάκη, με το επιχείρημα ότι δεν είχε αποσταλεί εξ αρχής επιστολή στους ανεξάρτητους, υποστήριξε πως δεν χρειαζόταν από τη στιγμή που ο ορισμός ήταν προϊόν πλειοψηφίας. Προς τεκμηρίωση αυτού του επιχειρήματος, ο κ. Τασούλας επικαλέστηκε και τρεις περιπτώσεις του παρελθόντος, όταν και πάρθηκαν ανάλογες αποφάσεις.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές πλέον θα έχουν διορία μέχρι τη Δευτέρα να ορίσουν νέο εκπρόσωπο, ενώ δεν θα έχουν εκπροσώπηση αύριο στη Διάσκεψη των Προέδρων.