Πολιτική

Αναστολή χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες; - Τι απαντά η Βουλή

Αναστολή χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες; - Τι απαντά η Βουλή Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
«Οι Σπαρτιάτες θα πρέπει να θεωρηθούν ως διάδοχος της δράσης της Χρυσής Αυγής» αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε ο Παναγιώτης Δουδωνής.

Το θέμα της αναστολής της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών επανέφερε με ερώτησή του, ο Παναγιώτης Δουδωνής, ρωτώντας τον Θεόδωρο Λιβάνιο εάν υπάρχει πλάνο και διάθεση από τη μεριά της κυβέρνησης, για την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά επί της ουσίας από τον υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να παγώσει η οικονομική ενίσχυση, «λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόμμα αυτό έχει κριθεί από τον Άρειο Πάγο ότι υποκαθιστά τη δράση της Χρυσής Αυγής και ότι έχει ως πραγματικό αρχηγό τον καταδικασθέντα Ηλία Κασιδιάρη, με συνέπεια οι Σπαρτιάτες να πρέπει να θεωρηθούν ως διάδοχος της δράσης της Χρυσής Αυγής».

Η αναστολή χρηματοδότησης κόμματος εμπίπτει στην αρμοδιότητες της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 83Α του Κανονισμού, με την Ολομέλεια να αποφασίζει μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής Δεοντολογίας περί συνδρομής των προϋποθέσεων που επιτάσσει ο νόμος., όπως έγινε και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής.
Κοινοβουλευτικές πηγές ωστόσο, διαχωρίζουν τις δύο υποθέσεις γιατί όπως λένε ο νόμος προβλέπει πως αναστολή μπορεί να υπάρξει μόνο όταν ο επικεφαλής της Κ.Ο. ή το 1/5 των μελών της, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή σε τρομοκρατική ενέργεια. Οι Σπαρτιάτες, σημειώνουν οι ίδιες πηγές διώκονται για εξαπάτηση εκλογέων ενώ η όποια απόφαση εις βάρος τους δεν έχει τελεσιδικήσει.

«Αυτοί κοροϊδεύουν τους εκλογές, δεν σκοτώνουν… Διώκονται για παραπλάνηση εκλογέων», υπογραμμίζουν με νόημα, υποστηρίζοντας επί της ουσίας πως δεν υπάρχει νομικό έρεισμα επί της ουσίας ώστε να «παγώσει» η κρατική ενίσχυση προς τους Σπαρτιάτες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και οι δύο περιπτώσεις αφορούν αναστολή χρηματοδότησης και όχι διακοπής η οποία σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο ενεργοποιείται μόνο εάν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση. Αυτό σημαίνει, ότι στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, αν αλλάξει η τελική απόφαση, το μόρφωμα θα έχει να λαμβάνειν και αναδρομικά…