Πολιτική

Μέρες περισυλλογής για τον Ν. Ανδρουλάκη

Μέρες περισυλλογής για τον Ν. Ανδρουλάκη
Θα προτείνει θέσεις αντιπροέδρων του ΠΑΣΟΚ στον Π. Γερουλάνο και την Α. Διαμαντοπούλου; Το σκέφτεται θετικά. Αν, τελικά, το κάνει, θα πάρει θετική απάντηση; Δεν είναι βέβαιο.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα την Τρίτη, θα παρουσιαστεί η νέα αρχιτεκτονική του ΠΑΣΟΚ με αλλαγές προσώπων σε θεσμικούς ρόλους, νέες διαδικασίες διαμόρφωσης στρατηγικής και αποφάσεων, ανανεωμένο επικοινωνιακό επιτελείο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του ακόμη και σε στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να περιοριστεί η σκόνη της ονοματολογίας.

Η απάντηση που αναμένεται με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι στις προτάσεις που θα κάνει στον Παύλο Γερουλάνο και στην Άννα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση να τους ζητήσει να γίνουν αντιπρόεδροι του ΠΑΣΟΚ. Εννοείται ότι δεν θα ανακοινώσει τίποτα πριν να συζητήσει μαζί τους, γνωρίζοντας ότι δεν είναι αυτονόητη η θετική τους απάντηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ενδεχόμενο αυτό έχει συζητηθεί ήδη στα επιτελεία Γερουλάνου και Διαμαντοπούλου (που δεν συνδέονται μεταξύ τους με φιλική επικοινωνία) και δεν φαίνεται να υπάρχει θετική διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση. Οπως όλα δείχνουν, ο Παύλος Γερουλάνος θέλει να κρατήσει το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών και δεν ενδιαφέρεται για άλλον ρόλο, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου προτάσσει την ανάγκη να γίνει καταστατικό συνέδριο για να αποτυπωθεί η νέα ανθρωπογεωγραφία του κόμματος και δεν ενδιαφέρεται για τίτλους και αξιώματα.

Μια ερμηνεία γι αυτή τη στάση βρίσκεται, ενδεχομένως, σε μια βαθιά καχυποψία για την ειλικρίνεια των προθέσεων του Νίκου Ανδρουλάκη. Συνομιλητές του Παύλου Γερουλάνου δεν πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει πραγματικά τη βοήθεια του συνυποψηφίου του που έκανε την έκπληξη στις εσωκομματικές εκλογές φτάνοντας στην τρίτη θέση. Αντίθετα, νομίζουν ότι τον θέλει κοντά του για να τον ελέγχει και για να περιορίσει τη δυνατότητά του να ασκεί κριτική στην ηγεσία.

Ανάλογη προσέγγιση έχουν και συνομιλητές της Άννας Διαμαντοπούλου που θεωρούν ότι θα φθαρεί αν βρεθεί τόσο κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη, στον οποίο δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι θα σέβεται τη γνώμη της και ότι θα τη συμβουλεύεται στα μεγάλα θέματα, αλλά, αντίθετα, πιστεύουν ότι θέλει να της δώσει κάτι για να μην είναι δυσαρεστημένη και, επομένως, δυνητικά επικίνδυνη.

Το βέβαιο είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αφήσει εκτός κάδρου τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Με το επιχείρημα ότι πρέπει να αφοσιωθεί στην αυτοδιοίκηση για να διεκδικήσει με αξιώσεις την επανεκλογή του στον Δήμο Αθηναίων, θα τον κρατήσει σε απόσταση. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη ψυχρότητα στη σχέση τους και αντιπάθεια μεταξύ συνεργατών και υποστηρικτών τους.

Από την Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτουν κατηγορηματικά τις εκτιμήσεις ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα κινηθεί τιμωρητικά-εκδικητικά απέναντι σε βουλευτές και στελέχη που στήριξαν τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, κάθε άλλο, και ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν έχει κανέναν λόγο να συμπεριφερθεί με εμπάθεια αλλά, αντίθετα, τον ενδιαφέρει περισσότερο απ΄ όλα η ενότητα.