Πολιτική

Το ψυχολογικό χάσμα Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά

Το ψυχολογικό χάσμα Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά
Είναι κοινό μυστικό ότι δεν ταιριάζουν ούτε οι απόψεις ούτε τα χνώτα τους...

«Το γινάτι βγάζει μάτι» έλεγαν οι παλιότερες γενιές και κάτι ήξεραν παραπάνω..

Η σημερινή εικόνα της κυβέρνησης με τον Κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης – όχι με την αντιπολίτευση- αλλά με τους πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ., μοιάζει και είναι παράδοξη.

Παράδοξη μεν ..εξηγήσιμη δε..

Οι πολιτικές διαφορές φυσικά έχουν πάντα τον πρώτο λόγο όταν η σύγκρουση φθάνει να γίνεται δημόσια με κοινωνούς τους δεκάδες βουλευτές, τα χιλιάδες στελέχη τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων της Ν.Δ. . Δεν αρκούν , όμως, για να εξηγήσουν την ένταση και το απροκάλυπτο της επιθετικότητας εκ μέρους των πρώην – κυρίως του Αντώνη Σαμαρά.

Κατά κοινή ομολογία τον τόνο σε αυτή την ιδιότυπη σύγκρουση κορυφής τον δίνει το «ψυχολογικό χάσμα» που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Κ. Μητσοτάκη και τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Χάσμα αγεφύρωτο..

Χάσμα αγεφύρωτο

Είναι κοινό μυστικό ότι κανείς από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς δεν στήριξαν την υποψηφιότητα του Κ. Μητσοτάκη στις εσωκομματικές του 2015-2016. Είναι , επίσης, κοινό μυστικό ότι δεν ταιριάζουν ούτε οι απόψεις ούτε τα χνώτα τους.. Ο Αντώνης Σαμαράς ακραιφνής δεξιός, ο Κώστας Καραμανλής εκφραστής του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθαρόαιμος κεντρώος.

Εντούτοις και οι τρεις συνυπήρχαν για ένα μεγάλο διάστημα χωρίς μεγάλες εσωκομματικές τρικυμίες παρότι τα σύννεφα στη σχέση τους ήταν ορατά από την αρχή. Ο Κώστας Καραμανλής γνώριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ελάχιστα έως καθόλου και η μεγαλύτερη εμπειρία του Αντώνη Σαμαρά από την οικογένεια Μητσοτάκη ήταν το τραυματικό ’93.

Τον ρόλο του ισορροπιστή από τα πρώτα χρόνια της Προεδρίας και μετέπειτα της πρωθυπουργίας Κ. Μητσοτάκη είχε αναλάβει ο ανιψιός του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Διέθετε και χρόνο και ανοχή άλλοτε σε λογικές αντιρρήσεις και άλλοτε σε κομματικά καπρίτσια ..

Υπήρχαν ανοιχτοί δίαυλοι μεταξύ Μαξίμου- Παναγή Κυριακού και Δημοκρίτου και ως εκ τούτου οι όποιες διενέξεις μπορούσαν να προβλεφθούν ή ακόμη και να εκτονωθούν κεκλεισμένων των θυρών. Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και την απομάκρυνση του Γρ. Δημητριάδη από το Μαξίμου τον ρόλο του «γεφυροποιού» ανέλαβε ο διάδοχος του Σταύρος Παπασταύρου. Μετά και την απομάκρυνση και του Στ. Παπασταύρου από το Μαξίμου χάθηκαν από τα κομματικά .. ραντάρ τα ίχνη κάθε σοβαρής επικοινωνίας ανάμεσα στον νυν και τους πρώην πρωθυπουργούς.

«Το τηλέφωνο του Κ. Καραμανλή δεν χτύπησε ποτέ για να ρωτηθεί η γνώμη του σε κάποιο θέμα. Από ένα σημείο και μετά δεν χτυπούσε ούτε για τα χρόνια πολλά στην γιορτή του» λένε άνθρωποι του Καραμανλικού περιβάλλοντος.

Το κενό επικοινωνίας αποδείχθηκε ολέθριο καθώς τα χρόνια περνούσαν και η δυσφορία για θέματα πολιτικής μεγάλωνε σε τέτοιο σημείο ώστε να συμμαχήσουν οι άλλοτε εσωκομματικοί αντίπαλοι Κ. Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Ο Κ. Καραμανλής άφησε τις θεσμικότητες και αποφάσισε να μην πολιτευτεί στις εθνικές εκλογές του 2023 αλλά και να πάψει να κρατάει κλειστό το στόμα του για λόγους κομματικής ευπρέπειας.

Παρότι, κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν την στάση των πρώην πρωθυπουργών στην ενόχληση τους επειδή ο Κ. Μητσοτάκης «τους ξεπέρασε» (ή τείνει να τους ξεπεράσει) ως πρωθυπουργός σε χρόνο κυβερνητικής θητείας και αποδόσεις εντούτοις από πολλούς αναγνωρίζεται ότι υπήρξε μία αδιαφορία προς τις απόψεις που εκφράζουν στελέχη που έχουν ταυτίσει την πορεία τους με το κόμμα.

Επικοινωνία μηδέν

.. Η απότομη στροφή – για πολλούς μετάλλαξη – της Ν.Δ. προς το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ έπαψε να είναι ανεκτή από την παλιά φρουρά της Ν.Δ. Τα «δικαιώματα» που έδωσε η κυβέρνηση σε επίπεδο θεσμών και δικαιοσύνης με αποκορύφωμα την υπόθεση των υποκλοπών ενόχλησαν σε τέτοιο βαθμό που οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ένωσαν τις φωνές τους το καλοκαίρι του 2022. Η οριστική ταφόπλακα στις σχέσεις τους, ωστόσο, μπήκε μετά την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να νομοθετήσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών κόντρα στην κάθετη διαφωνία τους. Επίσημα τα τύμπανα του εσωκομματικού πολέμου χτύπησαν το καλοκαίρι του 2024- μετά τις ευρωεκλογές - στο Πολεμικό Μουσείο στην πρώτη κοινή παρουσία Αντώνη Σαμαρά – Κώστα Καραμανλή με τις εσωκομματικές ρουκέτες να εκτοξεύονται η μία μετά την άλλη προς την Ηρώδου του Αττικού.

Έκτοτε δεν τους είδε κανείς σε επίσημη εκδήλωση της κυβέρνησης ή της Ν.Δ.