Παιχνίδια Εξουσίας

Ο Τασούλας και οι… άλλοι - Η μάχη για την Προεδρία

Ο Τασούλας και οι… άλλοι - Η μάχη για την Προεδρία Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Φαβορί ο Πρόεδρος της Βουλής γιατί εκτιμάται ότι τον ψηφίζει σύσσωμη η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα- Γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να λήξει το θέμα… χθες!

Να κλείσει τάχιστα, έστω και παρασκηνιακά, το θέμα του υποψηφίου της πλειοψηφίας για την Προεδρία επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι πιέσεις για την επιλογή προσώπων λαμβάνουν διαστάσεις.

Το μεγάλο φαβορί, όπως έγραψαν από τις 10 Ιουνίου (ΕΔΩ) τα «Παιχνίδια Εξουσίας», είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Πρώτο κριτήριο του πρωθυπουργού είναι την πρότασή του να την υπερψηφίσουν όλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές, πιθανόν και κάποιοι ακόμα- και όλοι παραδέχονται πως τον Κ. Τασούλα θα τον ψηφίσει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεύτερο κριτήριο να μην είναι ο Πρόεδρος πρόσωπο που θα συμπεριφερθεί σε κρίσιμες διαφορετικά από αυτό που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κ. Τασούλας δεν θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας… υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, όπως χαρακτηρίζουν άσπονδοι φίλοι της την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά δύσκολα θα διαφοροποιηθεί από τον πρωθυπουργό σε μια κρίσιμη στιγμή ως ρυθμιστής του πολιτεύματος.

Να θυμίσουμε ότι στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τάκη Πικραμμένου αλλά δεν είναι πλέον πάνω σε αυτό, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να δέχεται πιέσεις είτε για τον Γιάννη Στουρνάρα (όχι, πάντως, από τον ίδιο), τη Γιάννα Αγγελοπούλου (επίσης όχι από την ίδια) και άλλους και επιδιώκει να κλείσει η συζήτηση το γρηγορότερο δυνατό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φέρνει σε δύσκολη θέση την νυν Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς όλο το παρασκήνιο (που δεν κρατιέται και μυστικό) υπονομεύει τη συνέχιση της θητείας της.

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει κόμμα της προοδευτικής αντιπολίτευσης που θα ψηφίσει κομματικό υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας από τη στιγμή που η παράδοση είναι ο Πρόεδρος να προέρχεται από την άλλη παράταξη από αυτή που κυβερνά...