Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Την ερχόμενη εβδομάδα κλειδώνει η πραγματοποίηση ή μετάθεση του Συνεδρίου

ΣΥΡΙΖΑ: Την ερχόμενη εβδομάδα κλειδώνει η πραγματοποίηση ή μετάθεση του Συνεδρίου
Η κρίσιμη ώρα για την τελική απόφαση σχετικά με τη διεξαγωγή ή όχι του Έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πλησιάζει, καθώς η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, μοιάζει να είναι το τελικό χρονικό σημείο ενεργοποίησης μιας πιθανής μετάθεσης του.

Ήδη από χθες, η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κόμματος άρχισε να περιστρέφεται γύρω από το εν λόγω ζήτημα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να επιχειρεί να προλάβει το ενδεχόμενο μετάθεσης του Συνεδρίου, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 8-10 Νοέμβρη, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις προετοιμασίες και κατηγορώντας την Κουμουνδούρου για την επιλογή πολυχώρου στην Ιερά Οδό, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως κέντρο διασκέδασης.

Ο χώρος επαρκεί για τους Συνέδρους

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο συγκεκριμένος χώρος έχει φιλοξενήσει παραπάνω από 3.000 ανθρώπους καθισμένους σε τραπέζια, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι θα μπορέσει να χωρέσει χωρίς προβλήματα γύρω στους 4.000 συνέδρους. Εξάλλου, στα προηγούμενα δύο Συνέδρια του κόμματος (επί Αλέξη Τσίπρα και Στέφανου Κασσελάκη) δεν διανεμήθηκαν τελικά πάνω από 3.500 κάρτες συνέδρων, ενω στις ψηφοφορίες συμμετείχαν αρεκτά λιγότεροι.

Για το επικείμενο συνέδριο, δε, έχει αποφασιστεί ένα πιο αυστηρό σύστημα εκλογής συνέδρων, στο οποίο το "μέτρο" ξεκινά μεν από το 1/40, όπως στα προηγούμενα, αλλά φτάνει έως το 1/60 στις Οργανώσεις Μελών, στις οποίες η συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών. Επιπλέον και αυτό ίσως είναι το βασικότερο, για περίπου ένα χρόνο καταγράφονταν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα μεγάλο κύμα απενεργοποίησης των μελών,το οποίο έχει μόνο εν μέρει αντιστραφεί. Επίσης, δεν υφίσταται ανάγκη για έναν πραγματικά μεγάλο χώρο που θα φιλοξενήσει μια κεντρική ομιλία του προέδρου του κόμματος, δεδομένου ότι αυτή η θέση είναι κενή.

Η ευκαιρία της ανατροπής για Κασσελάκη

Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο θέμα είναι το αν θα γίνει τελικά στις το Συνέδριο και όχι ο χώρος στον οποίο θα γίνει. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι το κασσελακικό στρατόπεδο προετοιμάζεται για μια πανστρατιά των δυνάμεων της στο Έκτακτο Συνέδριο, αναγάγοντας το σε μητέρα των μαχών. Και αυτό, διότι το Συνέδριο αποτελεί το μόνο όργανο στο οποίο θα ήταν δυνατό να ανατραπεί η πρόσφατη απόφαση για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση

Προφανώς, αυτό το κρίσιμο επίδικο του Συνεδρίου, δηλαδή η έγκριση των υποψηφιοτήτων, σε συνδυασμό με τις τεράστιες εντάσεις που δημιουργήθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του προηγούμενου Σαββάτου, αλλά και σε συνεδριάσεις Οργανώσεων Μελών, προμηνύουν ότι η συνεδριακή διαδικασία στις 8-10 Νοέμβρη θα χαρακτηριστεί από τεράστια ένταση και εικόνες αρένας.

Για του αντιπάλους του Στεφανου Κασσελάκη, αυτός είναι και ο λόγος που επιχειρείται να δημιουργηθούν εντυπώσεις για το μέγεθος του χώρου διεξαγωγής του Συνεδρίου, προκειμένου δηλαδή να «κατεβάσει» ο πρώην πρόεδρος την στρατιά των "τρολ", που δεν έχουν σχέση με τις κομματικές διαδικασίες.

Μέρος της πλειοψηφίας ψάχνει αναβολή

Πάντως, στην πλευρά της πλειοψηφίας, φαίνεται πως δεν υπάρχει ενιαία γραμμή σχετικά με το ζήτημα της μετάθεσης του Συνεδρίου και μέχρι στιγμής μόνο ο Χρήστος Σπίρτζης έχει εκφράσει δημόσια μια τέτοια θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί τάσσονται υπέρ της αναβολής, η οποία θεωρείται η μόνη αξιόπιστη λύση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν τα έκτροπα που προεξοφλούνται και δοθεί έτσι η χαριστική βολή στην ήδη καταρακωμένη δημόσια εικόνα του κόμματος. Επίσης, μια αναβολή θα έφερνε τον πρώην πρόεδρο του κόμματος σε πολύ δύσκολη θέση, με πιθανότερη κατάληξη της έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η βάση των υποστηρικτών του φαίνεται να έχει σημαντικές διαρροές όσο κυλά ο χρόνος.

Άλλοι από την πλειοψηφία θέλουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο Συνέδριο

Άλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο ώστε να ηττηθεί οριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης με την επικύρωση από το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ της απόφαση αποκλεισμού της υποψηφιότητας του. Όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη, επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δεν θα έχει πειστική δικαιολογία προς τους πολίτες αποχωρώντας στη συνέχεια από την Κουμουνδούρου.

Επίσης, επιχείρημα αυτής της πλευράς της πλειοψηφίας αποτελεί η εκτίμηση ότι στις Οργανώσεις Μελών της επαρχίας οι συσχετισμοί φαίνεται να είναι κατά πολύ υπέρ του αντικασσελκαικού στρατοπέδου, αν και εικόνα για την Αθήνα, όπου η πλευρά Κασσελάκη έχει αυξημένες δυνάμεις, θα υπάρχει μετά το τρέχον Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο θα συνεδριάσουν πολλές οργανώσεις. Πάντως, αν δεν παρθεί απόφαση μετάθεσης, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η συντόμευση της διάρκειας του Συνεδρίου, από 3 σε 1 μέρα προκειμένου να περιοριστεί όσο γίνεται η ένταση.

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Πάντως, ακόμη υπάρχουν ακόμη ορισμένοι που μέσα στην πλειοψηφία που δεν έχουν αποφασίσει τι πρέπει να γίνει και περιμένουν τις ζυμώσεις της τρέχουσας εβδομάδας προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο χρόνος για να αποφασιστεί η χρονική μετάθεσης του Συνεδρίου έχει αρχίσει να στενεύει πολύ, καθώς μια σχετική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας θα πρέπει να ακολουθηθεί και από μία στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία με οριακό τρόπο κατάφερε να συγκεντρώσει απαρτία το περασμένο Σάββατο, όταν αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της υποψηφιότητας Κασσελάκη.

Επιπλέον, το επόμενο Σάββατο είναι τριήμερο 28ης Οκτωβρίου και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου προβλέπεται να γίνει η εκλογή συνέδρων. Επομένως, εδώ που έχουν φτάσει παντως τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί με κάθετο τρόπο η διαδικτυακή συνεδρίαση του οργάνου.