Πολιτική

Προς ιδρυτικό Συνέδριο η Νέα Αριστερά

Προς ιδρυτικό Συνέδριο η Νέα Αριστερά
Προς τη διενέργεια του ιδρυτικού της Συνεδρίου βαδίζει η Νέα Αριστερά, με τον προσυνεδριακό διάλογο να έχει ήδη ξεκινήσει τις οργανώσεις του κόμματος, ενώ προχωρά παράλληλα με αυτόν μια σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων.

Συνολικά προγραμματίζεται να διεξαχθούν πάνω από 150 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες θα συμμετέχουν και πρόσωπα εκτός του κόμματος, γεγονός που αναδεικνύει την πρόθεση για ανοιχτό χαρακτήρα της διαδικασίας.

Εκδηλώσεις με συμμετοχές προσώπων εκτός κόμματος

Μεταξύ των εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ή προγραμματιστεί, ξεχωρίζουν αυτές με τη συμμετοχή της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα, η συνάντηση του Πέτρου Παπακωνσταντίνου και του Κώστα Παπαδάκη με τον Κωστή Καρπόζηλο στην κυψέλη ενώ επίκεινται και άλλες.

H προσυνεδριακή διαδικασία, σύμφωνα με πηγές της Νέας Αριστεράς, χαρακτηρίζεται από κλίμα ενότητας και συμμετοχής, δείχνοντας τη δυναμική της νέας πολιτικής προσπάθειας.

Στόχος μια νέα αρχή και ανανέωση σε όλα τα επίπεδα

Το συνέδριο που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου θα αποτελέσει την ιδρυτική πράξη της Νέας Αριστεράς, μετατρέποντάς την από έναν προσωρινό συσχετισμό σε επίσημο κόμμα. Στόχος είναι η ανανέωση σε όλα τα επίπεδα: δομές, νοοτροπίες και στελεχιακό δυναμικό. Όπως έχει δηλώσει ο Αλέξης Χαρίτσης, η Νέα Αριστερά φιλοδοξεί να απευθυνθεί στους χιλιάδες ανένταχτους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, δημιουργώντας μια νέα αρχή για την αριστερά στην Ελλάδα.

Αναλυτικός απολογισμός και αυτοκριτική για την περίοδο 2014-2024

Το Κείμενο των Θέσεων, το οποίο αποτελεί τη βάση του προσυνεδριακού διαλόγου, τολμά ανοίγει τη συζήτηση για την κρίση της Αριστεράς σήμερα, με έντονα στοιχεία κριτικής και αυτοκριτικής. Ο απολογισμός της περιόδου 2014-2024 είναι κεντρικός στο κείμενο, με έμφαση στη σχέση της ριζοσπαστικής Αριστεράς με την κεντρική πολιτική σκηνή και την ιστορική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπήρξε καθοριστική για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται, η Νέα Αριστερά αναδύθηκε από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2023, με την αποχώρηση βουλευτών, στελεχών και μελών που αντιτάχθηκαν στα συμπτώματα εκφυλισμού και πολιτικής παρακμής του κόμματος. Ο απεγκλωβισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε αναγκαίος, ηθικά επιβεβλημένος και στρατηγικά ορθός για την προοπτική της Αριστεράς.

Ο Κασσελάκης σύμπτωμα και επιταχυντής της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον, το Κείμενο των Θέσεων αναλύει τις συνέπειες της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2023. Η εκλογή του, σύμφωνα με το κείμενο, δεν αντιμετώπισε τα βασικά αίτια της εκλογικής κατάρρευσης του 2023, αλλά επιδείνωσε τα προβλήματα. Η συμμαχία που συγκροτήθηκε γύρω από τον Κασσελάκη επικράτησε υπέρ μιας διεύρυνσης προς ένα ασαφές «κέντρο» και αποκόπηκε από τα ριζοσπαστικά τμήματα της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα η τοξικότητα και οι συκοφαντίες προς όσους επέκριναν την ηγεσία εντάθηκαν.

Τέλος, το κείμενο επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν έθεσε τους απαραίτητους ελέγχους και αντίβαρα πριν από την αποδοχή της υποψηφιότητας Κασσελάκη. Η εκλογή του θεωρείται το ακραίο σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το λάθος της προτεραιότητας στην εκλογή προέδρου πριν από το συνέδριο υπογραμμίζεται ως κρίσιμο σημείο αποτυχίας του κόμματος.