Πολιτική

Βέτο της Κομισιόν στα νομοσχέδια 100 δόσεων και ανθρωπιστικής κρίσης

Βέτο της Κομισιόν στα νομοσχέδια 100 δόσεων και ανθρωπιστικής κρίσης Βέτο της Κομισιόν στα νομοσχέδια 100 δόσεων και ανθρωπιστικής κρίσης Φωτογραφία: Βέτο της Κομισιόν στα νομοσχέδια 100 δόσεων και ανθρωπιστικής κρίσης
Βέτο της Κομισιόν στα νομοσχέδια 100 δόσεων και ανθρωπιστικής κρίσης Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς, κ. Ντ. Κοστέλο, χαρακτηρίζει "μονομερείς ενέργειες" που λαμβάνονται με αποσπασματικό τρόπο, τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο σε 100 δόσεις.

Επί της ουσίας, ο κ. Κοστέλο θέτει «βέτο» στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι δεν έχουν ενταχθεί σε ένα γενικότερο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο και δεν έχουν ενημερωθεί οι δανειστές για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Channel 4, κ. Πολ Μέισον που υποστηρίζει ότι έχει πρόσβαση στην επικοινωνία του κ. Κοστέλο με τις ελληνικές αρχές, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτηρίζει ως «μονομερείς ενέργειες» την υιοθέτηση των παραπάνω νομοσχεδίων.

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στην «Κ» ότι δεν υπήρξε ακριβώς «βέτο» από τον κ. Κοστέλο στα δύο επίμαχα νομοσχέδια. Ωστόσο, ξεκαθάριζε ότι «υπάρχουν πολλά ασαφή σημεία και δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση» και «ως εκ τούτου, παραβιάζεται η συμφωνία» της 20ής Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το κείμενο που ο κ. Μέισον δημοσίευσε ως επιστολή του κ. Κοστέλο προς τις ελληνικές αρχές, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν φέρεται να επισημαίνει πως τα νομοσχέδια αυτά θα πρέπει να ενταχθούν στο γενικότερο πλαίσιο της προώθησης των μεταρρυθμίσεων. «Θα συνιστούσαμε έντονα να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική διαβούλευση πρώτα, συμπεριλαμβανομένης και της συναφούς μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» αναφέρει ο κ. Κοστέλο και προσθέτει ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε σε ένα συγκροτημένο και κατανοητό πλαίσιο».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστηρίζει ότι «το να ενεργήσετε διαφορετικά θα αποτελούσε μονομερή ενέργεια και με αποσπασματικό τρόπο και αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου». Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Κοστέλο προσπάθησε ουσιαστικά να θέσει «βέτο» στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δανειστές της χώρας δεν είναι σύμφωνοι με αυτές τις παρεμβάσεις.

Από την ελληνική πλευρά, αρχικώς δεν υπήρξε κάποια αντίδραση με το υπουργείο Οικονομικών να μη σχολιάζει το δημοσίευμα που ανέφερε την επιστολή του κ. Κοστέλο. Λίγο αργότερα, όμως, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις εφορίες, απαντώντας στην πράξη στις αιτιάσεις των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας.