Πολιτική

WSJ: Η επίσκεψη Τσίπρα στο Κρεμλίνο δεν θα δώσει λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα

WSJ: Η επίσκεψη Τσίπρα στο Κρεμλίνο δεν θα δώσει λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα WSJ: Η επίσκεψη Τσίπρα στο Κρεμλίνο δεν θα δώσει λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα
WSJ: Η επίσκεψη Τσίπρα στο Κρεμλίνο δεν θα δώσει λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα Με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τη συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ασχολείται η Wall Street Journal, σε σημερινό δημοσίευμα της. Η εφημερίδα εικάζει ότι το ταξίδι του Πρωθυπουργού έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα με αποδέκτη τους ψηφοφόρους του και λιγότερο ουσιαστικό καθώς δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της κυβέρνησης.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, «ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βαδίζει αυτήν την εβδομάδα στη Μόσχα σε λεπτή γραμμή, καθώς στοχεύει να επιδείξει στους ψηφοφόρους του μια ανεξάρτητη πορεία χωρίς ωστόσο να εκνευρίσει την ΕΕ τη στιγμή που διαπραγματεύεται με στόχο την άμεση καταβολή χρηματοδότησης».

Το άρθρο επικαλείται την άποψη ελλήνων αξιωματούχων αλλά και αναλυτών εξωτερικής πολιτικής, οι οποίοι θεωρούν ότι ο σκοπός του ταξιδιού δεν είναι η εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας. Ούτως ή άλλως ούτε τα οικονομικά της Ρωσίας είναι ανθηρά, αλλά ούτε και η Ελλάδα αποτελεί βιώσιμη πηγή χρηματοδότησης. Έτσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επίσκεψη έχει ως κύριο στόχο την ικανοποίηση των ψηφοφόρων με μια επίδειξη ανυπακοής.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα θυμίζει τη μακρά ιστορία θερμών διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο ορθόδοξων χωρών αλλά και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια της Αθήνας προκειμένου να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

«Οι αναλυτές λένε ότι το ταξίδι του κ. Τσίπρα είναι απίθανο να αποδώσει απτά οφέλη, θα επιφέρει αντίθετα κινδύνους αυξάνοντας τη δυσπιστία ανάμεσα στην Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου και του Βερολίνου», υποστηρίζεται.

«Τα οφέλη για τον κ. Πούτιν είναι πιο προφανή, καθώς το Κρεμλίνο θέλει διακαώς να καταδείξει τις ρωγμές στο μέτωπο της Δύσης απέναντι στην πολιτική της Ρωσίας για την Ουκρανία», συνεχίζει η εφημερίδα που αναφέρεται στην πρόσφατη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, όπου υπογράμμιζε τη διαφωνία του για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.