Πολιτική

Τσακαλώτος: Ορόσημο το Eurogroup της 24η Απριλίου

Τσακαλώτος: Ορόσημο το Eurogroup της 24η Απριλίου Τσακαλώτος: Ορόσημο το Eurogroup της 24η Απριλίου
Τσακαλώτος: Ορόσημο το Eurogroup της 24η Απριλίου Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για το "καλό σενάριο" της έκβασης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της χωρίς να αρνείται ότι υπάρχει και κακό, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

"Προτιμώ να σκέφτομαι μόνο το καλό σενάριο, πιστεύω ότι υπάρχει καλή πίστη και από τις δυο πλευρές που αμφότερες εργάζονται για να βρουν λύση, αυτό συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μερικές φορές συμβαίνει την τελευταία στιγμή, μερικές φορές είναι καλύτερο να βρεθεί λύση πριν φθάσεις στο όριο, πάντα υπάρχει ένα κακό σενάριο εάν το μυαλό μας δεν είναι εστιασμένο σε αυτό που πρέπει να γίνει, αλλά δεν νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό αυτό τη στιγμή", σημείωσε.

Και αναφέρθηκε στην επταμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη στην "μεταρρυθμιστική διαδικασία".

Αναγνώρισε ως ορόσημο την 24η Απριλίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup σημειώνοντας ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει υπάρξει κάποια κινητικότητα στην χρηματοδότηση της χώρας μέσω των κεφαλαίων της εναπομείνασας δόσης του ΔΝΤ και των θεσμών αλλά και μέσω της ΕΚΤ, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα "δεχθεί ότι είμαστε δεσμευμένοι τώρα στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα" ώστε όπως τόνισε να αναστρέψει όλες τις αποφάσεις της που οδήγησαν στον "στραγγαλισμό".

"Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να ξέρω που αποπληρώνει το χρέος της μόνο από δικές της πηγές. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό για μια οικονομία. Είναι βασικά μη φυσιολογικό. Επομένως πρέπει να βγούμε από αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα. Καμιά χώρα δεν μπορεί μόνιμα να πληρώνει τους πιστωτές της μόνο από δικές της πηγές χωρίς να έχει βασικά πρόσβαση είτε σε ιδιωτική είτε σε επίσημη χρηματοδότηση. Απλά αυτό δεν συμβαίνει", τόνισε.

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε "διάφορα επίπεδα", τόσο στο πολιτικό όσο και στο τεχνικό και εξέφρασε τη γνώμη ότι "ορισμένοι άνθρωποι στα τεχνικά κλιμάκια στην Ελλάδα ή στο Brussels Group" δεν ξεχνούν το προηγούμενο πρόγραμμα το οποίο εκλαμβάνουν ως "μωρό τους".

"Εάν περάσει κάποιος 3 ή 4 χρόνια σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δένεται με αυτό και μερικές φορές είναι δύσκολο να σκεφτεί διαφορετικά, να εντάξει νέες ιδέες, να αντιληφθεί τα σημεία στα οποία το πρόγραμμα απέτυχε και σε ποια μπορεί να πάει καλύτερα. Αυτό είναι ευκολότερο σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο", εκτίμησε.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να πετύχει μια συμφωνία τελικά στο είδος των μεταρρυθμίσεων που θα βρεθούν "τόσο από το παλιό πρόγραμμα όσο και από αυτά που η κυβέρνηση φέρνει στο τραπέζι". Ο υπουργός παραδέχθηκε, ωστόσο, την ύπαρξη "κόκκινων γραμμών" λέγοντας ότι κάθε κυρίαρχη κυβέρνηση που έχει λαϊκή εντολή πρέπει να τις έχει.

"Κάνουμε ο,τι μπορούμε καλύτερο για να πετύχουμε μια νέα συμφωνία που θα είναι καλή όχι μόνο για τον μέσο Έλληνα αλλά και για τον μέσο Ευρωπαίο", πρόσθεσε.

"Εάν αυτό που συζητείται στο τραπέζι είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε σαν να μην έγιναν εκλογές και άρα πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε συντάξεις ή να λαμβάνουμε υφεσιακά μέτρα" τότε όπως είπε "προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το δεχθεί".

Αναφερόμενος περαιτέρω στις "κόκκινες γραμμές" έκανε λόγο για μείωση συντάξεων, αλλαγές στο εργασιακό, αύξηση στο ΦΠΑ και εκτίμησε ότι οι εταίροι θέλουν να πετύχουν μια συμφωνία επ' αυτών.

"Εάν κάνω λάθος στην εκτίμησή μου, τότε θα πρέπει να δούμε, αλλά εκεί που επικεντρώνομαι τόσο εγώ όσο και η ελληνική κυβέρνηση και εργαζόμαστε σκληρά είναι πάνω στο καλό σενάριο και νομίζω πως πολλοί άλλοι άνθρωποι εργάζονται πάνω σε αυτό", πρόσθεσε ερωτηθείς για το τι θα συμβεί εάν ζητηθεί από την Ελλάδα να περάσει τις κόκκινες γραμμές της.

Για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι καμιά φορά οι προσδοκίες από τέτοιες επισκέψεις είναι δυσανάλογες της πραγματικότητας και σημείωσε ότι η Ρωσία είναι μια φίλη χώρα προς την Ελλάδα χωρίς όμως αυτό να αλλάζει τις ελληνικές θέσεις και χωρίς να προσδίδει στην επίσκεψη του πρωθυπουργού σημασία οικονομικής συσχέτισης.

"Η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, έχει ανεξάρτητη διεθνή πολιτική και συνομιλεί με διάφορους ανθρώπους για ανταλλαγή απόψεων", ανέφερε και τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της Ευρωζώνης και "θέλει να παραμείνει έτσι".

NETWORK