Πολιτική

Που συμφώνησαν δανειστές και Αλ. Τσίπρας και που είπε όχι ο Πρωθυπουργός

Που συμφώνησαν δανειστές και Αλ. Τσίπρας και που είπε όχι ο Πρωθυπουργός Που συμφώνησαν δανειστές και Αλ. Τσίπρας και που είπε όχι ο Πρωθυπουργός
Που συμφώνησαν δανειστές και Αλ. Τσίπρας και που είπε όχι ο Πρωθυπουργός Τη συνέχιση της εντατικής δουλειάς και των συζητήσεων επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του μετά την πολύωρη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Από την συνάντηση των δύο ανδρών αλλά και την προσθήκη των δύο οικονομικών θεσμικών της ΕΕ τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλή του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ βρέθηκε το μόνο κοινό σημείο που είναι το ύψος των πλεονασμάτων

Μετά από τέσσερις ώρες συζητήσεων ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπου παρουσιάστηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό η πρόταση των θεσμών για συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη φάση της συζήτησης μεταξύ Γιούνκερ και Τσίπρα ξεκίνησε στις 21.30 ώρα Ελλάδας και διήρκεσε 90 λεπτά, ενώ στη συνέχεια και στο δείπνο που ακολούθησε, παρέστησαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Στη συνάντηση που ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, αναπτύχθηκαν όλα τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών.

Ωστόσο όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού αν και υπάρχουν σημεία σύγκλισης όπως είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπάρχει μεγάλη απόσταση στο θέμα των συντάξεων αλλά και του ΦΠΑ στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, όπου η κυβέρνηση δεν δέχεται τα όσα ζητούν οι δανειστές.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που οι δανειστές έβαλαν στο τραπέζι θέμα κατάργησης του ΕΚΑΣ που καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ τέθηκε ξανά το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς, στη βάση διαφορετικών προτάσεων".