Πολιτική

Το Σάββατο στα χέρια της κυβέρνησης το προσχέδιο του Μνημονίου 3

Το Σάββατο στα χέρια της κυβέρνησης το προσχέδιο του Μνημονίου 3 Το Σάββατο στα χέρια της κυβέρνησης το προσχέδιο του Μνημονίου 3
Το Σάββατο στα χέρια της κυβέρνησης το προσχέδιο του Μνημονίου 3 Το Σάββατο αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση στα χέρια της το προσχέδιο του Μνημονίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση επί του συγκεκριμένου κειμένου.

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί πολλές συγκλήσεις, ωστόσο τα βασικά αγκάθια είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα» δάνεια, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σήμερα η διαπραγματεύση θα εστιάσει στο θέμα των «κόκκινων» δανείων για το οποίο χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης παρέδωσε στους θεσμούς μελέτη 300 σελίδων της Nomura. Το θέμα είναι ανοικτό, καθώς δεν έχει ακόμη υπάρξει απόφαση για το εάν τα προβληματικά δάνεια θα τα αναδιαρθρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες ή θα εκχωρηθούν σε νεοσύστατη εταιρεία διαχειρίσεως.

Ακόμα θα εξετασθούν:

-Το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, για το όποιο οι θεσμοί θεωρούν πως η καλύτερη λύση θα ήταν η μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ και όχι ένας νέος φορέας.

-Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο οποίο οι δυο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, ωστόσο γίνονται διευθετήσεις προκειμένου η διαδικασία να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων, ειδικά στην περίπτωση της «ανακεφαλαιοποίησης γέφυρα» των τραπεζών με 10 δισ. ευρώ από τον ESM. Αυτό το θέμα θα εξετασθεί αύριο Παρασκευή.

-Τα μέτρα που θα ληφθούν μέσα στην τριετία για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το σημείο εκκίνησης για το 2015 φαίνεται ότι θα είναι πρωτόγεννες έλλειμμα μεταξύ 0,7% και 1%.