Πολιτική

Το Eurogroup ζητά τις μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό και τράπεζες

Το Eurogroup ζητά τις μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό και τράπεζες Το Eurogroup ζητά τις μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό και τράπεζες
Το Eurogroup ζητά τις μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό και τράπεζες «Ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και χαιρετήσαμε το γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης και την ισχυρή δέσμευση για να προχωρήσει η συμφωνία», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά το Eurogroup.

«Πρέπει να γίνει πολύ δουλειά Είναι κρίσιμο να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε. Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup συμφωνήσαμε για την πρώτη δέσμη μέτρων που καθορίστηκαν στο Euro Working Group και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ξεκλειδώνοντας 2 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει ο καθορισμός του δεύτερου σετ για το εναπομείναν 1 δισ. ευρώ.

Είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν αυτά τα μέτρα προκειμένου να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση, συμπλήρωσε. Παράλληλα απαιτείται για να γίνει αυτό να υπάρχει «καθαρότητα» για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την διακυβέρνηση των τραπεζών. Στόχος όπως είπε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι θα γίνει έκτακτο Eurogroup στις 23 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητηθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών της ΕΕ.

Την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η Αθήνα επεσήμανε και ο Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος προσέθεσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πρέπει να έχει συντελεστεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο θα πρέπει να γίνει πολύ δουλειά έως τότε.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινκ σημείωσε ότι είναι κλειδί η γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος για να εκταμιευτούν πόροι που εξασφαλίσουν την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπενθύμισε ότι 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες βρίσκονται ήδη σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό και επιπλέον 15 δισ. ευρώ, αν απαιτηθούν, θα διατεθούν εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του ESM έπλεξε το εγκώμιο της Κύπρου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα success story στην ιστορία της ευρωπαϊκής κρίσης.