Πολιτική

Τσακαλώτος - Σταθάκης αναζητούν την χρυσή τομή με το κουαρτέτο

Τσακαλώτος - Σταθάκης αναζητούν την χρυσή τομή με το κουαρτέτο Τσακαλώτος - Σταθάκης αναζητούν την χρυσή τομή με το κουαρτέτο
Τσακαλώτος - Σταθάκης αναζητούν την χρυσή τομή με το κουαρτέτο Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στόχος είναι να βρεθεί έως τη Δευτέρα η κοινή συνισταμένη στα ανοικτά μέτωπα της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων.

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση με στόχο να κλείσουν εντός της εβδομάδας τα ανοικτά μέτωπα των διαπραγματεύσεων, ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως είμαστε κοντά σε λύση στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό.

« Η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλη μάχη όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και βεβαίως εξακολουθεί, αν και είμαστε κοντά σε μια λύση. Δεν τελείωσε η προσπάθεια, έχουμε και μια βδομάδα ακόμη συνομιλιών. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να πούμε για την τελική απόφαση. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση αυτή και οι συνομιλίες πήγαν αρκετά καλά όσον αφορά στην πρώτη κατοικία και είμαστε κοντά σε μια λύση, που είναι και κοντά και στην πρόταση που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στα όρια των ομάδων που θα προστατευθούν. Εννοώ τα οικονομικά, εισοδηματικά κριτήρια και την αντικειμενική αξία της κατοικίας. Είμαστε κοντά στην ελληνική πρόταση, χωρίς αυτό βεβαίως να έχει τελειώσει. Έχουμε υποσχεθεί, έχουμε δεσμευθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ, στην εκπαίδευση, τόνισε ότι μέχρι την Δευτέρα θα είναι τελειωμένα όλα τα ζητήματα, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια.

Τέλος για τις εκατό δόσεις η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι το μέτρο θα συνεχιστεί. όπως ήταν, με την διαφορά ότι απλώς μπαίνει ένα περιθώριο στο πότε τελειώνει αυτό το μέτρο.

«Οι εκατό δόσεις έχουν τελειώσει, όσοι μπήκαν, μπήκαν. Επομένως, επωφελούνται οι ίδιοι οι οποίοι μπήκαν, δεν αλλάζει αυτό. Η συζήτηση από εκεί και μετά έγινε σε σχέση με το αν κάποιος δεν είναι εντάξει στις καινούργιες φορολογικές υποχρεώσεις που του προκύπτουν. Πάλι υπήρχε θέμα από τους εταίρους να εκπίπτει κατευθείαν από το καθεστώς των εκατό δόσεων. Και αυτό με τη διαπραγμάτευση, η οποία έγινε εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν συνέβη. Επομένως, οι δόσεις παραμένουν και μένουν μερικές λεπτομέρειες στο για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύει το μέτρο και, βεβαίως, σε σχέση με τις καινούργιες φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν για τον κάθε φορολογούμενο. Να έχει τη δυνατότητα, δηλαδή, να ρυθμίζει χωρίς να φεύγει από το μέτρο και τις καινούργιες φορολογικές του υποχρεώσεις ο κάθε φορολογούμενος. Επομένως, στο ζήτημα των εκατό δόσεων έχουμε μια επιτυχία της κυβέρνησης» σημείωσε στην ΕΡΤ η Κυβερνητική Εκπρόσωπος