Πολιτική

Ξεκινάει η αξιολόγηση καταφθάνουν οι θεσμοί στην Αθήνα

Ξεκινάει η αξιολόγηση καταφθάνουν οι θεσμοί στην Αθήνα Ξεκινάει η αξιολόγηση καταφθάνουν οι θεσμοί στην Αθήνα
Ξεκινάει η αξιολόγηση καταφθάνουν οι θεσμοί στην Αθήνα Από αύριο επιστρέφουν σταδιακά στην χώρα μας οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών ενώ αρχίζουν από την Δευτέρα τις πρώτες επαφές με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί, και ειδικά το Ταμείο, φέρονται έτοιμοι να ασκήσουν έντονες πιέσεις στη χώρα μας για προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και ολοκλήρωση της αξιολόγησης που ήδη έχει καθυστερήσει σημαντικά. Ειδικά για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ φέρεται να ζητεί περικοπές συντάξεων της τάξης του 15% και να απορρίπτει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

«Οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες» προειδοποίησε την Πέμπτη ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Ο γάλλος επίτροπος πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα πάρουν κάποιο χρόνο, ωστόσο, όπως είπε, θέλουμε την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αποκλείει κάθε ενδεχόμενο Grexit, ξεκαθαρίζοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «είναι ένα κεφαλαίο που έχει κλείσει.»

«Η πολιτική αβεβαιότητα προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία» δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή (Πέμπτη) συνάντησή του με τη διοίκηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

«Πιο διαχειρίσιμο πολιτικά και οικονομικά, και με μειωμένο υφεσιακό αντίκτυπο» σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χαρακτήρισε από τη μεριά της το τρίτο μνημόνιο η πρόεδρος της ΕτΕ και της ΕΕΤ Λούκα Κατσέλη σε διάλεξή της στο London School of Economics με θέμα τα διδάγματα από την κρίση.