Πολιτική

Αμανατίδης: Σχεδιασμένος ο εγκλεισμός προσφύγων στην Ελλάδα

Αμανατίδης: Σχεδιασμένος ο εγκλεισμός προσφύγων στην Ελλάδα Αμανατίδης: Σχεδιασμένος ο εγκλεισμός προσφύγων στην Ελλάδα
Την διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως το κλείσιμο των συνόρων προκαλεί ανθρωπιστική κρίση μεγαλύτερης κλίμακας και ως εκ τούτου αυτό σημαίνει και καταπάτηση ακόμη περισσότερο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα το θέσαμε σαν χώρα στη Γενεύη στον ΟΗΕ, στον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και έγινε κατανοητό και μάλιστα επιδείχθηκε φιλική διάθεση, έτσι ώστε το προσφυγικό θέμα να τεθεί στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ μέσα από τη διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε ο κ. Αμανατίδης υπογραμμίζοντας πως πολύ σωστά διεθνοποιήσαμε το ζήτημα. Τόνισε πως είναι κρίσιμο να γιγαντωθεί ένα διεθνές, παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης προς τη χώρα μας. «Κι αυτό, γιατί θα αναγκάσει και τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να πάρουν ακόμα πιο θετική στάση. Αυτό το κύμα συμπαράστασης πρέπει να γίνει ακόμη πιο ευρύ, ώστε πιο αποτελεσματικά η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το θέμα.»

Ο κ. Αμανατίδης σημείωσε στην τοποθέτησή του δύο στοιχεία:

«Πρώτον, δίνουμε μεγάλη σημασία στο διάλογο. Ο διάλογος σε όλους τους θεσμούς και σε όλα τα επίπεδα είτε διαπολιτιστικός, είτε διαπολιτισμικός ή διαθρησκειακός είναι αυτός που μπορεί να φέρει τη λύση.

Δεύτερον, μας λένε ότι φταίμε για αυτήν την κατάσταση. Προσέξτε τι κάνουν. Κρύβουν την ακροδεξιά πτέρυγα και ρητορική τους. Σχέδιο δεν είχαν. Το μόνο σχέδιο που είχαν ήταν ο εγκλεισμός των προσφύγων. Η έλλειψη σχεδίου, ξενοφοβικά σύνδρομα τα οποία τους διακατέχουν, τους ωθούν προς αυτήν την πολιτική. Και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί. Θεωρώ  βεβαία πολύ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μίνιμουμ εθνική συνεννόηση στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών».

Στο τέλος αναφέρθηκε στις σκέψεις ενός παιδιού από το ελληνικό σχολείο στο Λονδίνο, το οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα, σε μία έκθεσή του, που είχε ένα από τα θέματα: «Οι ήρωές μου. Ήρωες του παιδιού αυτού ήταν οι πρόσφυγες και ήταν οι άνθρωποι της καθημερινότητας στην Ελλάδα, που βοηθούν και δείχνουν ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Στην νέα γενιά, λοιπόν αφήνουμε παρακαταθήκη την αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να γίνει μεγαλύτερη από αυτούς» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών.