Επιστήμη

Ηνωμένο Βασίλειο: 11χρονος μαθητής κέρδισε τον Στίβεν Χόκινγκ στο τεστ IQ Mensa

Ηνωμένο Βασίλειο: 11χρονος μαθητής κέρδισε τον Στίβεν Χόκινγκ στο τεστ IQ Mensa Φωτογραφία: ΑΠΕ
Ο Γιουσούφ πέτυχε 162 στο τεστ, που είναι καλύτερη επίδοση από αυτήν του του αείμνηστου φυσικού και συγγραφέα καθηγητή Χόκινγκ, ο οποίος πιστεύεται ότι πέτυχε 160.

Ο Yusuf Shah, σύμφωνα με το interestingengineering.com, μαθητής του 6ου έτους (τελευταίο έτος δημοτικού) στο Wigton Moor Primary School στο Λιντς του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε πρόσφατα το τεστ IQ Mensa καθώς ήθελε να μάθει αν βρισκόταν στο πρώτο δύο τοις εκατό των ατόμων που έκαναν το δοκιμή.

Η χαρά της οικογένειας Σαχ δεν είχε όρια. Γιόρτασαν τη νίκη του γιου τους με ένα γεύμα στο Nando's. "Ήμουν τόσο περήφανη. Είναι το πρώτο άτομο που έκανε το τεστ Mensa στην οικογένεια. Στην πραγματικότητα ανησυχούσα λίγο - πάντα πήγαινε σε μια αίθουσα γεμάτη παιδιά για να κάνει εξετάσεις", είπε η Sana, η μητέρα του Yusuf. Το Yorkshire Evening Post σε συνέντευξή του στις 14 Νοεμβρίου. "Σκεφτήκαμε ότι μπορεί να εκφοβιστεί από τους ενήλικες [στο κέντρο]. Αλλά το έκανε έξοχα."

Το να κάνεις ένα τεστ για την κοινωνία υψηλού IQ δεν είναι απλό κατόρθωμα

Τι ακριβώς είναι το τεστ Mensa; Η Mensa είναι ένας οργανισμός, ο μεγαλύτερος και παλαιότερος οργανισμός υψηλού IQ, για άτομα που έχουν υψηλή βαθμολογία σε ένα τυποποιημένο εγκεκριμένο τεστ IQ. Η λέξη Mensa είναι λατινική για «τραπέζι», που επιλέχθηκε για να σημαίνει τη συνεύρεση ίσων.

Τώρα, σίγουρα ο Γιουσούφ προετοιμάστηκε για τη μέρα και τη νύχτα; Αποδείχθηκε ότι δεν έκανε τίποτα υπερβολικό.

Ο Γιουσούφ και οι δικοί του έψαχναν σε λύκεια για να κάνουν αίτηση, ενώ έγραφε επίσης τεστ εισαγωγής για σχολεία γυμνασίου. Τότε κατάλαβαν ότι ο λεκτικός και μη λεκτικός συλλογισμός ήταν επίσης στο τεστ IQ.

"Είναι ένα δύσκολο τεστ για την προετοιμασία. Απλώς κάναμε αυτό που κάναμε ήδη - τίποτα συγκεκριμένο για το τεστ IQ", είπε ο Irfan, ο πατέρας του Yusuf.

Ο Yusuf είπε ότι είχε 15 ερωτήσεις να απαντήσει σε τρία λεπτά κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου τμήματος του τεστ. Το άκουσε λάθος ότι ήταν μέσα σε 13 λεπτά και πήρε το χρόνο του για να απαντήσει στις ερωτήσεις. Ωστόσο, η απόδοσή του ήταν κορυφαία.

"Είναι ιδιαίτερο να έχεις ένα πιστοποιητικό για μένα και για μένα. Επίσης, ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήμουν στις ειδήσεις", είπε ο Yusuf στο YEP. Η μητέρα του πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι δεν τους επιτρεπόταν καν να αγγίξουν το πιστοποιητικό χωρίς να προσέξουν πρώτα τα χέρια τους.

Ο Γιουσούφ ενδιαφέρεται βαθιά για τη γεωγραφία και τις σημαίες, αλλά τα μαθηματικά είναι το πραγματικό του πάθος. Αποδεικνύεται ότι είχε προσκληθεί να μελετήσει το θέμα με τον ανώτερό του, αλλά οι γονείς του ήθελαν να είναι στην ομάδα του έτους για αυτή την «κοινωνική ανάπτυξη».

Με τα μαθηματικά στο μυαλό του, όταν ήταν επτά ετών, ο Γιουσούφ βρήκε ακόμη και ένα φαινόμενο που τώρα επινοήθηκε «Ο Κανόνας του Τετράγωνου του Γιουσούφ» μέσα στην οικογένεια.

Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται με το sudokus και λύνει τους κύβους του Rubik, κάτι που το κάνει με μεγάλη ευκολία. Το απόλυτο όνειρό του θα ήταν να σπουδάσει μαθηματικά στο Κέιμπριτζ ή στην Οξφόρδη, αλλά εν τω μεταξύ, θα ασχοληθεί με τις δημιουργικές του δεξιότητες γραφής για τις εισαγωγικές εξετάσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Γιουσούφ δίνει σίγουρα το παράδειγμα. Ο οκτάχρονος αδελφός του Χαλίντ ελπίζει να κάνει το τεστ Mensa όταν μεγαλώσει. Στο μεταξύ, έχει αναπτύξει ενδιαφέρον για την επίλυση των κύβων του Ρούμπικ.