Επιστήμη

Οι διαστημικές αποστολές που έγιναν πρωτοσέλιδα τη χρονιά που φεύγει

Οι διαστημικές αποστολές που έγιναν πρωτοσέλιδα τη χρονιά που φεύγει Φωτογραφία: NASA
Κορυφαία στιγμή είναι η πρώτη επιτυχημένη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη που έγραψε ιστορία με το χαμηλό κόστος της.

Το 2024 αναμένεται να είναι άλλη μια πλούσια χρονιά όσον αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος. Εδώ είναι έξι από τις πιο συναρπαστικές αποστολές που πρέπει να παρακολουθήσουμε το νέο έτος.

Εξερεύνηση παγωμένων φεγγαριών του Δία

14 Απριλίου του 2023

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτόξευσε την αποστολή Juice με προορισμό το σύστημα του Δία. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη μεγάλη πρόοδος καθώς θα χρειαστούν περίπου οκτώ χρόνια για να φτάσει στον προορισμό της η «Jupiter Icy Moon Explorer» («Εξερευνητής των παγωμένων φεγγαριών του Δία»). Αλλά μόλις φτάσει εκεί, το διαστημόπλοιο θα πετάξει δίπλα από τα φεγγάρια του Δία, Καλλιστώ, Ευρώπη και Γανυμήδη πολλές φορές πριν τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη. Η προσεκτική εξέταση αυτών των φεγγαριών θα βοηθήσει στο να επαληθευτεί εάν φιλοξενούν υγρούς ωκεανούς κάτω από τα παγωμένα εξωτερικά τους κελύφη και θα μετρήσει εάν αυτές οι υπόγειες θάλασσες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κάποιες μορφές ζωής.

Διαστημικό τηλεσκόπιο «Ευκλείδης»
1 Ιουλίου 2023

Η ESA εκτόξευσε το διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδης. Στόχος του Ευκλείδη είναι να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος για να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα τη σκοτεινή ύλη, τη μυστηριώδη ουσία του σύμπαντος και τη σκοτεινή ενέργεια, την άγνωστη δύναμη που επιταχύνει τη διαστολή του σύμπαντος. Τον Νοέμβριο, το τηλεσκόπιο έδειξε τι είναι ικανό να κάνει όταν έστειλε τις πρώτες έγχρωμες εικόνες του, εκθαμβωτικές λήψεις από μακρινούς γαλαξίες.

Αποστολή Chandrayaan-3 της Ινδίας
23 Αυγούστου 2023

Η Ινδία έγινε η τέταρτη χώρα που έφτασε επιτυχώς στη Σελήνη με το Vikram της αποστολής Chandrayaan-3 και ειδικότερα στον ανεξερεύνητο σεληνιακό νότιο πόλο. Και είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που το κατάφερε. Το Chandrayaan-3 μετέφερε ένα σκάφος προσσελήνωσης, το Vikram, που στα σανσκριτικά σημαίνει «Γενναιότητα», καθώς και ένα ρόβερ, το ρομποτάκι Pragyan (το όνομα σημαίνει «Σοφία») για την εξερεύνηση της σεληνιακής επιφάνειας. Το δίδυμο πρόσφερε μετρήσεις στη θερμοκρασία και στη χημική σύνθεση της επιφάνειας. Τα δεδομένα θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα σε διαστημικές υπηρεσίες όπως τη NASA που σκοπεύουν να στείλουν ανθρώπινο πλήρωμα στο νότιο πόλο, μια δελεαστική περιοχή που φαίνεται να φιλοξενεί πάγο νερού σε σκιασμένους κρατήρες. Η αποστολή ολοκληρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν τα Vikram και Pragyan μπήκαν σε sleep mode.

Αποστολή OSIRIS-REx

24 Σεπτεμβρίου 2023: Μετά τη συλλογή δειγμάτων από τον αστεροειδή Bennu τον Οκτώβριο του 2020, το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA έφερε πίσω στη Γη το πολύτιμο φορτίο του. Περίπου 250 γραμμάρια από τον Bennu έφτασαν με αλεξίπτωτο στη Γη μέσα σε μια προστατευτική κάψουλα. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν αναλύσει κάποιο υλικό του αστεροειδούς που κόλλησε στο εξωτερικό του δοχείου δειγμάτων του OSIRIS-REx πριν κλείσει η εξωτερική κάψουλα. Αυτά τα κομμάτια του Bennu αποτελούνται κυρίως από ορυκτά αργίλου που φέρουν νερό — ίσως το ίδιο είδος ορυκτών που έκαναν τη Γη έναν υδάτινο κόσμο. Μέχρι στιγμής οι έρευνες στο μεγαλύτερο μέρος του δείγματος δεν έχουν ξεκινήσει. Οι εργαζόμενοι της NASA δεν μπόρεσαν να αφαιρέσουν δύο από τους συνδετήρες που σφράγισαν το κάνιστρο. Εν τω μεταξύ, η αποστολή συνεχίζεται με νέο όνομα, OSIRIS-APEX, καθώς το διαστημόπλοιο ταξιδεύει στον αστεροειδή Apophis με ημερομηνία άφιξης το 2029.

Η «Ψυχή» της NASA

13 Οκτωβρίου 2023

Η NASA εκτόξευσε την πρώτη της αποστολή σε έναν μυστηριώδη αστεροειδή που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μέταλλο. Η Psyche (Ψυχή) απογειώθηκε με έναν πύραυλο SpaceX Falcon Heavy από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα. Το διαστημόπλοιο έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να φτάσει στον αστεροειδή 16 Psyche το 2029. Αξίζει την αναμονή, ωστόσο, επειδή ο κυρίως μεταλλικός διαστημικός βράχος μπορεί να είναι ο εκτεθειμένος πυρήνας ενός πρώιμου πλανήτη που έχασε τα εξωτερικά του στρώματα. Η μελέτη του 16 Psyche θα μπορούσε να είναι το πιο κοντινό σημείο από όπου που μπορούν οι επιστήμονες να εξετάσουν απευθείας την συνήθως απρόσιτη καρδιά ενός πλανήτη.

Η φιλόδοξη “Lucy”

1 Νοεμβρίου 2023

Μετά από δύο χρόνια στο διάστημα, το διαστημόπλοιο Lucy της NASA πέταξε δίπλα στον πρώτο του αστεροειδή. Ο στόχος της Lucy ήταν να έχει στενές συναντήσεις με 10 αστεροειδείς σε μια περίοδο περίπου 10 ετών. Αλλά αποδεικνύεται ότι ο πρώτος του στόχος, που ονομάζεται Dinkinesh, είναι στην πραγματικότητα δύο αστεροειδείς - ένας μεγάλος με ένας μικρότερος σε τροχιά γύρω του. Ωστόσο η Lucy στοχεύει τους Trojan αστεροειδείς που ακολουθούν την τροχιά του Δία γύρω από τον ήλιο και που πιστεύεται ότι είναι απομεινάρια του ηλιακού μας συστήματος, κατασκευασμένα από υλικό που έχει απομείνει από τη δημιουργία των πλανητών. Η μελέτη αυτών των διαστημικών πετρωμάτων θα μπορούσε να προσφέρει νέες ενδείξεις για την προέλευση των γιγάντιων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα.

{https://www.youtube.com/watch?v=HmUEFA5BG8o}