Διεθνή

Κακοκαιρία Boris: Πάνω από 200 mm βροχής σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης - Δορυφορική εικόνα

Κακοκαιρία Boris: Πάνω από 200 mm βροχής σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης - Δορυφορική εικόνα Φωτογραφία: EPA/MICHAL MEISSNER
Στην Τσεχία καταγράφηκαν τα υλητόρεα ποσοστά βροχής από την κακοκαιρία Boris.

Η κακοκαιρία Boris σαρώνει την κεντρική Ευρώπη ήδη από το Σάββατο με το απολογισμό των νεκρών να ανέρχεται ήδη σε 15 άτομα. Την ίδια ώρα καταστροφές, υπερχειλίσεις χειμάρρων και κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε Αυστρία, Τσεχία, Ρουμανία και Πολωνία.

Το climatebook.gr σημειώνει ότι τα ύψη βροχής που έχουν σημειωθεί μέσα σε διάστημα 96 ωρών σημειώνουν ρεκόρ σε αρκετές περιοχές ενώ αντίστοιχη είναι και η στάθμη του Δούναβη που συνεχώς ανεβαίνει. Στον χάρτη που ακολουθεί παρατίθεται η εκτίμηση του συνολικού ύψους βροχής από δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Climatebook.gr.

BORIS-XARTIS_d8434.jpg

Όπως αναφέρει το σε μία μεγάλη έκταση έχει καταγραφεί συνολικό ύψος βροχής άνω των 200 mm, όταν η κλιματική μέση τιμή για όλο τον μήνα Σεπτέμβριο είναι μικρότερη των 50 mm σε περιοχές της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Νότιας Πολωνίας.

{https://twitter.com/FranceTVEurope/status/1835655620357157160}

Νεκροί από την κακοκαιρία Boris

Στην Τσεχία ένας άνθρωπος πνίγηκε στην πόλη Bruntal στα βορειοανατολικά της χώρας ενώ 7 άτομα αγνοούνται. Την ίδια ώρα 4 άτομα πέθαναν λόγω της κακοκαιρίας Boris στην Πολωνία, αν και εκκρεμεί η επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια θανάτους τους. Στην Αυστρία δύο άτομα ηλικία 70 και 80 ετών πέθαναν στα βορειονακατολικά της χώρας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από αυτούς πνίγηκε ενώ προσπαθούσε να απομακρύνει το νερό που είχε μπει σπίτι του.

Στην Πολωνία, τη Ρουμανία και την Αυστρία έχουν καταγραφεί 8 θάνατοι, ανάμεσά τους και ένας πυροσβέστης σε επιχείρηση διάσωσης. Στη Σλοβακία, ο Δούναβης υπερχείλισε. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα η στάθμη του ανέβηκε 9 μέτρα και αναμένεται να ανέβει ψηλότερα.

{https://twitter.com/WxNB_/status/1835276554424697325}

Στην Τσεχία τα υψηλότερα ποσοστά βροχής

Τα υψηλότερα ποσοστά βροχής έπεσαν στην Τσεχία. Στην πόλη Jesenik, στα βορειοανατολικά καταγράφηκαν 473mm βροχής από την Πέμπτη το πρωί, δηλαδή 5 φορές πάνω από τον μέσο όρο της μηνιαίας βροχής. Στο St Polten στην Αυστρία μέσα σε τέσσερις μέρες έχουν πέσει περισσότερες βροχές από ό,τι είχε καταγραφεί το πιο βροχερό φθινόπωρο που έχει καταγραφεί ποτέ, από το 1950. Στην ανατολική Ρουμανία, χωριά και πόλεις έχουν βυθιστεί ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκκενώσει περιοχές της Πολωνίας, ανάμεσά τους και προσωπικό και ασθενείς του νοσοκομείου στην πόλη Nysa.

{https://twitter.com/fulu77/status/1835367741483589991}

Τη Δευτέρα το πρωί ο δήμαρχος της Paczków στα νοτιοδυτικά της Πολωνίας κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή. Ωστόσο το φαινόμενο Boris δεν φαίνεται να υποχωρεί σύντομα καθώς σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη αναμένεται να συνεχιστεί η κακοκαιρία με τεράστιους όγκους βροχής στην Αυστρία, την Τσεχία και τη νοτιοανατολική Γερμανία. Στη συνέχεια η κακοκαιρία Boris αναμένεται να κινηθεί πιο νότια στην Ιταλία.

{https://twitter.com/KSL5TV/status/1835655045163237767}