Επιστήμη

Η ψηλότερη ξύλινη ανεμογεννήτρια στον κόσμο άρχισε να γυρίζει τροφοδοτώντας 400 σπίτια

Modvion Modvion
Η γιγάντια τουρμπίνα είναι κατασκευασμένη από το ίδιο ξύλο με το οποίο κατασκευάζεται ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και έχει εξαρτήματα και πλαίσια που συγκρατούνται μεταξύ τους με κόλλα.

Μια τεράστια ανεμογεννήτρια κατασκευασμένη από ξύλο μόλις τέθηκε σε λειτουργία κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, το Γκέτεμποργκ, παρέχοντας ρεύμα σε 400 σπίτια.

Η Modvion AB, η σουηδική start-up που κατασκεύασε τον ψηλότερο ξύλινο πύργο τουρμπίνας στον κόσμο, υποστηρίζεται επενδυτικά από τον δανέζικο όμιλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Vestas.

Η γιγάντια τουρμπίνα είναι κατασκευασμένη από το ίδιο ξύλο με το οποίο κατασκευάζεται ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και διαθέτει εξαρτήματα και πλαίσια που συγκρατούνται μεταξύ τους με κόλλα. 

download 3

Αυτό καταργεί αποτελεσματικά τη χρήση  χάλυβα, οδηγώντας τον ξύλινο στρόβιλο πολύ μπροστά από άλλους όσον αφορά τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

«Φέρνουμε στην αγορά την επόμενη γενιά ψηλών πύργων ανεμογεννητριών από κατασκευασμένο ξύλο, από ανθρακονήματα της ίδιας της φύσης» δήλωσε στο BBC ο Otto Lundman, ο διευθύνων σύμβουλος της Modvion που κατασκευάζει τις τουρμπίνες της σε ένα εργοστάσιο λίγο έξω από το Γκέτεμποργκ. 

Σε συνέντευξή της, η εταιρεία μίλησε στο BBC για τον ενθουσιασμό της αναφορικά με τη χρήση ξύλου για την παραγωγή αιολικής ενέργειας σε έναν κόσμο που κάνει τα πάντα για να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.

Το ρεπορτάζ του BBC αναφέρει πως ο ξύλινος στρόβιλος της Modvion από απόσταση δεν διαφέρει καθόλου από τους κοινούς με χαλύβδινο πλαίσιο. 

Τα περιστρεφόμενα πτερύγια του είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ υαλοβάμβακα, όπως κάθε κανονική τουρμπίνα και η εξωτερική επιφάνεια έχει παχιά επίστρωση βαφής για την προστασία των υλικών από τις καιρικές συνθήκες. Αλλά εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες με τις παραδοσιακές τουρμπίνες.

download 1

Η κορυφή του ψηλότερου πτερυγίου της ξύλινης τουρμπίνας Modvion φτάνει στο εντυπωσιακό ύψος των 150 μέτρων πάνω από το έδαφος, δίνοντάς του την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί όλο τον άνεμο που χρειάζεται.

Στην κορυφή του πύργου βρίσκεται μια γεννήτρια 2 MW που ήδη παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο σουηδικό δίκτυο. Σύμφωνα με το BBC, αυτός ο στρόβιλος παρέχει ισχύ σε περίπου 400 σπίτια, αλλά υπάρχουν σχέδια να γίνει ακόμα πιο ψηλός, ώστε να μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερα.

«Το ξύλο και η κόλλα είναι ο τέλειος συνδυασμός, το ξέρουμε εδώ και εκατοντάδες χρόνια», λέει ο συνιδρυτής της Modvion, David Olivegren. «Και επειδή το ξύλο είναι ελαφρύτερο από τον χάλυβα, μπορούμε να κατασκευάσουμε ψηλότερους στροβίλους με λιγότερο υλικό».

Όπως εξηγεί ο ίδιος ο πύργος της ανεμογεννήτριας είναι κατασκευασμένος από 144 στρώματα ξυλείας από πλαστικοποιημένο καπλαμά που αποτελεί παράδειγμα καινοτόμου χρήσης υλικών σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτά τα στρώματα του δίνουν το πάχος και τη στιβαρότητα που χρειάζεται.

download 2

Οι κατασκευαστές αναφέρουν ότι χρησιμοποιώντας ξύλο και κόλλα μπορούν να στηθούν πύργοι από μικρότερα κομμάτια που συναρμολογούνται και μεταφέρονται εύκολα ακόμα και σε πολύ δύσβατες τοποθεσίες.

Το αρθρωτό σύστημα αποτελεί πλεονέκτημα γιατί ενώ η αιολική ενέργεια είναι φθηνότερη και καθαρότερη από όλες σχεδόν τις άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι κατασκευές από χάλυβα χρειάζονται εξαιρετικά θερμούς φούρνους και σχεδόν πάντα την καύση ορυκτών καυσίμων.

Αυτό σημαίνει εκπομπές CO2, που είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής. Η Modvion αναφέρει ότι η χρήση ξύλου αντί για χάλυβα εξαλείφει εντελώς το αποτύπωμα άνθρακα των ανεμογεννητριών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δέντρα αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα όταν είναι ζωντανά και όταν κόβονται, αυτός ο άνθρακας αποθηκεύεται στο ξύλο.

Όσο το ξύλο δεν σαπίζει ή δεν καίγεται ο άνθρακας δεν απελευθερώνεται.

Περίπου 200 δέντρα χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του πύργου μονής τουρμπίνας του Modvion, η οποία λέει ότι το ξύλο της καλλιεργείται με βιώσιμο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε φορά που κόβονται δέντρα, φυτεύονται περισσότερα στη θέση τους.

Η Modvion σχεδιάζει να κλιμακώσει την παραγωγή, στοχεύοντας στην κατασκευή περισσότερων ξύλινων στροβίλων και πιθανώς να ανοίξει μια εγκατάσταση έως το 2027 για μαζική παραγωγή. Στόχος της εταιρείας είναι οι ξύλινοι στρόβιλοι να αποτελούν το 10% των ετήσιων παγκόσμιων εγκαταστάσεων στροβίλων την επόμενη δεκαετία.