Επιστήμη

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια συσκευή που χωράει μέσα στο σουτιέν και παρακολουθεί εάν ένας όγκος του μαστού αυξάνεται

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια συσκευή που χωράει μέσα στο σουτιέν και παρακολουθεί εάν ένας όγκος του μαστού αυξάνεται Φωτογραφία: unsplash
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συσκευή θα προσφέρει μια νέα μη επεμβατική μέθοδο ανίχνευσης της ανάπτυξης όγκου του μαστού την οποία οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν «στην άνεση του σπιτιού τους».

Η συσκευή, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Nottingham Trent (NTU), θα χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό ρεύμα για να σαρώνει και να ανιχνεύει μικροσκοπικές αλλαγές στα υγρά μέσα και έξω από τα κύτταρα του μαστού.

Επειδή ο ιστός του όγκου είναι πιο πυκνός από τον υγιή ιστό και περιέχει λιγότερο νερό, η συσκευή θα μπορεί να μετράει τις αλλαγές και την ανάπτυξη του όγκου σε πραγματικό χρόνο έως και 2 χιλιοστά.

Οι ερευνητές λένε ότι η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επίθεμα στο σουτιέν μιας ασθενούς ή να αναπτυχθεί ως νέο σουτιέν που θα την ενσωματώνει, η οποία θα καταγράφει δεδομένα και θα τα στέλνει στον χρήστη και την ιατρική του ομάδα μέσω smartphone. Η ομάδα πίσω από αυτό στοχεύει να μεταφέρει τη συσκευή σε κλινική δοκιμή μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Η τεχνολογία θα μετρούσε τις αλλαγές στον ιστό του μαστού και θα βοηθούσε στη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης της ασθενούς», δήλωσε στον Guardian ο Δρ Yang Wei, ειδικός σε ηλεκτρονικά υφάσματα και ηλεκτρονική μηχανική στο NTU. «Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα φτάνοντας στο 1 mm σε έξι μήνες ή 2 mm σε έξι εβδομάδες. Αυτό θα ήταν ένα πρόσθετο μέτρο για να δούμε πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο όγκος.

«Ανοίγουμε την πόρτα σε μια εναλλακτική μέθοδο ανίχνευσης καρκίνου του μαστού που θα μπορούσε να γίνει στην άνεση του σπιτιού των ασθενών, διατηρώντας τους βασικούς πόρους του νοσοκομείου παρέχοντας παράλληλα μια βιώσιμη λύση για την ανίχνευση πρώιμων σημείων καρκίνου».

Σύμφωνα με την Cancer Research , υπάρχουν περισσότερες από 55.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και περισσότεροι από 11.000 θάνατοι. Από τα νέα κρούσματα, περίπου το 23% μπορούν να προληφθούν.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συσκευή θα βελτιώσει το ζωτικό έργο της παρακολούθησης των όγκων του μαστού, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να γίνεται με ακρίβεια, ιδιαίτερα στην περίπτωση εκείνων που έχουν μέγεθος μικρότερο από 1 εκατοστό. Οι μαγνητικές τομογραφίες από την άλλη μπορεί να απέχουν μήνες μεταξύ τους, με πιθανότητα σημαντικής ανάπτυξης του όγκου μεταξύ των επισκέψεων στο νοσοκομείο.

Ο Δρ Simon Vincent, διευθυντής έρευνας, υποστήριξης και επιρροής στο Breast Cancer Now , είπε ότι απαιτείται επειγόντως έρευνα για την καλύτερη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

«Ενώ αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο παρακολούθησης της ανάπτυξης των όγκων του καρκίνου του μαστού και ανυπομονούμε να δούμε τα τελικά αποτελέσματα, η συσκευή δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ανθρώπους και υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να κατανοήσουμε πριν εξετάσουμε αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ή όχι σε ιατρικούς χώρους», είπε.