Επιστήμη

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο μέντορας του Μπιλ Γκέιτς

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο μέντορας του Μπιλ Γκέιτς
Ο καθηγητής Χρίστος Παπαδημητρίου συγκαταλέγεται στους γκουρού της πληροφορικής, είναι ένας από τους συγγραφείς του Logicomix, διδάσκει στο Κολούμπια και πρόσφατα εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 13ης Ιουνίου 2024 εξέλεξε τον κ. Χρίστο Παπαδημητρίου, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, ως τακτικό μέλος της στην έδρα με τίτλο: «Επιστήμη των Υπολογιστών», στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Θεωρείται διεθνώς κορυφαίος ερευνητής στην πληροφορική και έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες.

Έχει συγγράψει πολλά επιστημονικά βιβλία και διδακτικά εγχειρίδια  που θεωρούνται κλασικά στο είδος τους, αποτελώντας τη βίβλο της πληροφορικής. Είναι ένας από τους δημιουργούς του  μυθικού Logicomix, που παρουσιάζει την  ιστορία της Λογικής σε κόμιξ  κάνοντας τα μαθηματικά να μοιάζουν πιο συναρπαστικά  από ποτέ και  συγγραφέας της αλληγορικής νουβέλας «Turing – Mαθήματα Αγάπης».

Ο κ. Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1972 αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), το 1973 άρχισε τις διδακτορικές του σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Princeton και το 1976, εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Harvard, όπου συνέγραψε εργασία με τον φοιτητή του Bill Gates.

Έχει επίσης διδάξει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), στο Πανεπιστήμιο Stanford, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego και Berkeley, και στο Πανεπιστήμιο Columbia. Από το 2022, μαζί με τους πρώην μαθητές του Κωστή Δασκαλάκη και Τίμο Σελλή, ηγείται του Ινστιτούτου ‘Αρχιμήδης’ του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά».

Για το επιστημονικό του έργο έχει λάβει σημαντικά βραβεία διεθνώς και είναι επίτιμος διδάκτορας πολλών Πανεπιστημίων.

Ο κ. Παπαδημητρίου εξελέγη στην Academia Europaea το 2006, στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών, ΗΠΑ, το 2001, στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικών, ΗΠΑ, το 2002 και στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών, ΗΠΑ, το 2009.

Του απονεμήθηκε -μεταξύ άλλων-το Knuth Prize το 2002, το Charles Babbage Award του IEEE το 2004, το Gödel prize το 2012, το von Neumann Medal του IEEE το 2016, και το Harvey Prize από το Technion το 2019 (οι δύο συν-αποδέκτριες αυτού του βραβείου, η Jennifer Doudna και η Emmanuelle Charpentier, τον επόμενο χρόνο τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον τίμησε με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, το 2015.