Επιστήμη

Μήπως ο αυστηρός περιορισμός του αλατιού σε καρδιακούς είναι υπερβολή;

Μήπως ο αυστηρός περιορισμός του αλατιού σε καρδιακούς είναι υπερβολή; Φωτογραφία: unsplash
Για δεκαετίες συστήνεται στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια να μειώσουν δραστικά τη διατροφική πρόσληψη αλατιού, αλλά ορισμένες μελέτες προτείνουν ότι ο περιορισμός του αλατιού θα μπορούσε να είναι από ανώφελος ως επιβλαβής

Η καρδιακή ανεπάρκεια συνοδεύεται από κατακράτηση υγρών και αυτό μέχρι τώρα παρείχε μια λογική εξήγηση για τη σύσταση μείωσης του αλατιού στο φαγητό.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση στο European Journal of Clinical Investigation που αξιολόγησε όλες τις σχετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2000 και 2023 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένο κλινικό όφελος για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια από αυτή τη στρατηγική.

Οι περισσότερες σχετικές τυχαιοποιημένες δοκιμές ήταν μικρές και μια μεμονωμένη μεγάλη, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σταμάτησε νωρίς λόγω ματαιότητας. Αν και ο μέτριος έως αυστηρός περιορισμός του αλατιού συνδέθηκε με καλύτερη ποιότητα ζωής και λειτουργίας του οργανισμού, δεν επηρέασε τα ποσοστά θνησιμότητας και νοσηλείας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

«Οι γιατροί συχνά αντιστέκονται στην ανατροπή παλαιών πεποιθήσεων που δεν έχουν αληθινή επιστημονική βάση· ωστόσο, όταν εμφανιστούν νέα καλά στοιχεία, θα πρέπει να κάνουν προσπάθεια να τα υιοθετήσουν», σχολιάζει σε δελτίο τύπου ο συγγραφέας της μελέτης Paolo Raggi του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά.

Η μελέτη αναφέρει πως μια μέτρια πρόσληψη νατρίου 3-4,5 g ημερησίως φαίνεται ιδανική για να προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια ομαλή λειτουργικότητα συνολικά σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, με την κατανόηση ότι αυτό δεν θα βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής και το ποσοστό νοσηλείας. Για ασθενείς με επαναλαμβανόμενες εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω υπερφόρτωσης της καρδιάς με υγρά, μπορεί να συνιστάται λιγότερη πρόσληψη 2-3 g ημερησίως.

Όλοι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να προτιμούν τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά και κατά προτίμηση να προετοιμάζουν τα γεύματά τους, αντί να καταναλώνουν έτοιμα γεύματα που συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

«Η συζήτηση για τον αυστηρό περιορισμό του νατρίου στην καρδιακή ανεπάρκεια συνεχίζει να εμφανίζεται σε μεγάλα ιατρικά περιοδικά, ωστόσο φαίνεται ότι μετά από πολλά χρόνια διαμάχης ήρθε η ώρα να κλείσει», αναφέρει η μελέτη.