Επιστήμη

Ξεκινάει η δημιουργία του μοναδικού στη ΝΑ Ευρώπη Κέντρου Αριστείας για τον καρκίνο

Ξεκινάει η δημιουργία του μοναδικού στη ΝΑ Ευρώπη Κέντρου Αριστείας για τον καρκίνο
Υπογράφηκε η σύμβαση ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίου όπου θα λειτουργήσει το Κέντρο Αριστείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για την θεραγνωστική του καρκίνου

Η Θεραγνωστική περιγράφει τη νέα δράση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που συνδυάζει την διαγνωστική με τις θεραπείες μέσα στο Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο, που είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό στη ΝΑ Ευρώπη. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούν να μεταφράζονται άμεσα σε θεραπεία αλλά και πρόληψη προς όφελος του ασθενούς.

Οι ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις του Κέντρου θα εξοπλιστούν με τεχνολογία αιχμής που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του 2025. Η αξιοποίηση αυτού του τεχνολογικού εξοπλισμού και το υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό προσωπικό της χώρας θα εξελίξουν το Κέντρο Θεραγνωστικής σε κέντρο αναφοράς για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το κόστος δημιουργίας του Κέντρου υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών υπογράφηκε σύμβαση ύψους 5,5 εκ. ευρώ, για την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου μεταξύ του ΕΙΕ, του αναδόχου που προέκυψε μετά από διαγωνισμό και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), παρουσία της υφυπουργού Ανάπτυξης Ζωής Ράπτη και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιου Κυριαζή.

«Το πραγματικό στοίχημα είναι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών να γίνει ένας καταλύτης για την ενδυνάμωση και επέκταση των διασυνδέσεων σε όλο το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας», σχολιάζει ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΕ καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Το Κέντρο για τον Καρκίνο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών θα φέρει ουσιαστικά κάτω από την ίδια στέγη την ερευνητική με την κλινική κοινότητα αλλά και τα νοσοκομεία και τους ασθενείς, κατά τα μοντέλα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών κέντρων. Η συνεργασία των ερευνητών με τους κλινικούς ιατρούς και με τους ασθενείς διευκολύνεται και από τη νευραλγική θέση του Ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας και από την πολύ μικρή του απόσταση από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας