Τεχνολογία

Επιχορήγηση 30 εκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική

Επιχορήγηση 30 εκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική Φωτογραφία: unsplash
Το πρώτο Κέντρου Αριστείας (CoE) στις Τεχνολογίες Ρομποτικής στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά

Το νέο Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική, ονομάζεται “HERON”, έχει επικεφαλής τους καθηγητές στο ΕΜΠ Πέτρο Μαραγκό και Ευάγγελο Παπαδόπουλο, συντονίζεται από τον Πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και καθηγητή στο ΕΚΠΑ, Γιάννη Εμίρη και απέσπασε ανταγωνιστική επιχορήγηση άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ. 

«Η επιτυχία του Ινστιτούτου Ρομποτικής του Ε.Κ. «Αθηνά» να δημιουργήσει ένα Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική κατά την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon – Teaming for excellence και από τη ΓΓΕΚ, συνιστά υλοποίηση των στόχων και της πολιτικής της Γραμματείας μας για την αξιοποίηση της επιστημονικής αριστείας και καινοτομίας προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Πιστεύουμε ότι το Κέντρο θα συνεισφέρει τόσο στην έρευνα υψηλού επιπέδου σε τομείς, όπως η ρομποτική και η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη γεφύρωση μεταξύ της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας και της βιομηχανίας, εστιάζοντας στην καινοτομία στον τομέα της ρομποτικής», δήλωσε ο Καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ε.Κ «Αθηνά», Γιάννης Εμίρης.

Η ίδρυση ενός εθνικού Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική, συνδυασμένου με βιομηχανική καινοτομία, είναι υψίστης εθνικής σημασίας, καθώς φιλοδοξεί να θέσει τη Ρομποτική στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας, χωρίς να θυσιάζει την ερευνητική αριστεία.

“Το Κέντρο Αριστείας ΗΡΩΝ ξεκίνησε ως όραμα και γίνεται πραγματικότητα. Είναι ένα εμβληματικό εγχείρημα με υψηλούς στόχους σε κρίσιμα πεδία της ρομποτικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η επίτευξη των οποίων ευελπιστούμε ότι θα προωθήσει θετικά την τεχνολογία, την οικονομία, την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας μας. Θερμές ευχαριστίες για τη βοήθεια και τη στήριξη αυτής της μεγάλης προσπάθειας σε όλα τα μέλη από τα πανεπιστήμια και το ΕΚ Αθηνά που συμμετείχαν στην ομάδα αυτής της Ευρωπαϊκής πρότασης, τη ΓΓΕK και στους χορηγούς και συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πιστεύουμε ότι η επιτυχής συγκέντρωση όλων αυτών των δυνάμεων, καθώς και η επικείμενη οργάνωση και λειτουργία του HERON θα εμπνεύσουν την επιστημονική κοινότητα και τη νέα γενιά της πατρίδας μας παρέχοντάς τους πολυδιάστατες ευκαιρίες για έρευνα, συνεργασία, δημιουργικότητα και καινοτομία”, δήλωσε ο Καθηγητής ΕΜΠ και Διευθυντής του HERON, Πέτρος Μαραγκός.

Το HERON θα αναπτυχθεί αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά της ελληνικής πραγματικότητας και γεωγραφίας, καθώς και τις εθνικές και περιφερειακές προτεραιότητες. Γύρω από το έργο θα αναπτυχθεί και θα οργανωθεί ένα ισχυρό οικοσύστημα που θα περιλαμβάνει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.

Το HERON θα αναπτύξει τρεις κρίσιμες για την Ελλάδα, κατευθύνσεις της Ρομποτικής Υπηρεσιών, και συγκεκριμένα τη Ρομποτική Πεδίου, την Υγειονομική Ρομποτική και τη Ρομποτική Ασφαλείας, υποστηριζόμενες από ένα μοναδικό Makerspace, προωθώντας αλλαγή της δημιουργικής/κατασκευαστικής νοοτροπίας στην Ελλάδα.

 «To HERON βασίζεται σε μια εξαιρετική ομάδα Ελλήνων ειδικών στη ρομποτική πεδίου, υγείας και ασφάλειας, αλλά και στη συνεισφορά ερευνητών από την Ελληνική Διασπορά. Μαζί θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε ρομπότ, συστήματα και ερευνητικά έργα αιχμής που όχι μόνο θα ηγηθούν του πεδίου στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αλλά και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας αντιμετωπίζοντας επείγουσες ανάγκες, εκπαιδεύοντας εξαιρετικούς ερευνητές και προκαλώντας την επιστροφή ερευνητών από το εξωτερικό. Με το Makerspace του, το HERON θα προσεγγίσει τον κατασκευαστή που είναι τόσο απαραίτητο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας φοιτητές και ερευνητές στην δημιουργία, εξερεύνηση και κοινή χρήση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας και εργαλείων χειρός. Είμαστε περήφανοι για το HERON και ελπίζουμε ότι θα θέσουμε ένα σημαντικό ορόσημο στις συλλογικές προσπάθειες μεταξύ ακαδημαϊκών, βιομηχανίας και επαγγελματιών που εργάζονται στη Ρομποτική στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, προωθώντας μια σύγχρονη, προηγμένη και χωρίς αποκλεισμούς ελληνική κοινωνία», σχολιάζει Καθηγητής ΕΜΠ και Αναπληρωτής Διευθυντής του HERON, Ευάγγελος Παπαδόπουλος.

Το νέο Κέντρο Αριστείας θα λάβει χρηματοδότηση 15 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ίδιο ποσό από τη ΓΓΕΚ για τα επόμενα έξι χρόνια, ενώ έχει κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση από το εθνικό βιομηχανικό οικοσύστημα και έχει εξασφαλίσει πάνω από 70 επιστολές ανάληψης οικονομικής και σε είδος δέσμευσης, σημαντικές συνεισφορές για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Το HERON έχει ήδη συνάψει συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς στη Ρομποτική, όπως το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IIT) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT), με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής, τεχνολογικής, καινοτόμου και εκπαιδευτικής του δυναμικής.

Το έργο θα δημιουργήσει γέφυρες με την ελληνική διασπορά για την προώθηση της ανταλλαγής γνώσης και του brain gain. Αναμένεται οι ερευνητικές, τεχνολογικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες του HERON να έχουν ισχυρό θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες της Ελλάδας για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της και για την προετοιμασία της νέας γενιάς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.