Επιστήμη

Νανορομπότ που κολυμπούν μέσα στο αρθρικό υγρό μπορούν να καταπολεμήσουν την αρθρίτιδα

Νανορομπότ που κολυμπούν μέσα στο αρθρικό υγρό μπορούν να καταπολεμήσουν την αρθρίτιδα Φωτογραφία: unsplash
Το έργο OrthoBots εστιάζει στη θεραπεία ασθενειών των αρθρώσεων χρησιμοποιώντας νανορομπότ και πρόσφατα έλαβε ERC Proof of Concept Grant, την υψηλού κύρους χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για να το αποδείξει.

Του έργου OrthoBots που μελετά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καθοδηγούμενων από ένζυμα νανορομπότ (για να γίνει κατανοητό το μέγεθος αξίζει να αναφερθεί πως ένα νανόμετρο ισούται περίπου με το 1/80000 μιας ανθρώπινης τρίχας) για χρήση στη θεραπεία ασθενειών των αρθρώσεων όπως η αρθρίτιδα, θα ηγηθεί ο Samuel Sánchez, Καθηγητής στο Ινστιτούτο Εμβιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC).

Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται κυρίως από οστεοαρθρίτιδα, μια χρόνια εκφυλιστική ασθένεια που επιδεινώνεται με την ηλικία, επιβαρύνοντας σημαντικά τόσο τους ασθενείς όσο και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στις τρέχουσες θεραπείες είναι το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma-PRP) που είναι ένα αυτόλογο κλάσμα του αίματος με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Το PRP αξιοποιεί το αναγεννητικό δυναμικό των αυξητικών παραγόντων, δηλαδή πρωτεϊνών επούλωσης που βρίσκονται στο αίμα για να αποκαταστήσουν τραύματα, ιδιαίτερα στα κύτταρα του χόνδρου και των οστών. Ωστόσο συχνά οι πρωτεΐνες αυτές αποικοδομούνται ταχέως κατά την επαφή με το αρθρικό υγρό, μειώνοντας έτσι τη θεραπευτική τους δράση και αποτελεσματικότητα.

ereunitis_66e85.jpg

Για να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια, οι επιστήμονες διερευνούν προηγμένα συστήματα χορήγησης φαρμάκων που χρησιμοποιούν νανοσωματίδια ως μεταφορείς. Αν και αυτή η μέθοδος δείχνει να είναι πολλά υποσχόμενη, σκοντάφτει σε παχύρρευστους βιολογικούς φραγμούς, όπως το αρθρικό υγρό ή η βλέννα. Το έργο OrthoBots φαίνεται πως δίνει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, με την ανάπτυξη νανοσωματιδίων (νανορομπότ) που λειτουργούν με ένζυμα, τα οποία διευκολύνουν τη μεταφορά και την διανομή των αυξητικών παραγόντων, και κατά συνέπεια επιτυγχάνουν τη στοχευμένη αναγέννηση του χόνδρου.

«Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση έχει μετασχηματιστικές δυνατότητες, φέρνοντας δυνητικά επανάσταση στη θεραπεία της αρθρίτιδας, ξεπερνώντας τους τρέχοντες περιορισμούς και προσφέροντας πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες στρατηγικές θεραπείας», σχολιάζει σε δελτίο τύπου ο επικεφαλής του έργου Samuel Sánchez. Μέσω συστηματικών in vitro και in vivo μελετών για την απόδειξη της ιδέας, το OrthoBots στοχεύει να ανοίξει τον δρόμο για την επόμενη γενιά θεραπειών για την αρθρίτιδα, καλύπτοντας κλινικές ανάγκες και βελτιώνοντας τα αποτελέσματα στους ασθενείς.

Για την υλοποίηση του έργου, οι γραμμές του οποίου έχουν δημοσιευτεί στο Small ο Sánchez έλαβε πρόσφατα ERC Proof of Concept Grant. Πρόκειται για μια έγκριτη επιχορήγηση που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για την διερεύνηση του εμπορικού και κοινωνικού δυναμικού των ερευνητικών έργων που χρηματοδοτούνται ή που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ERC. Οι αιτούντες χρησιμοποιούν αυτό το είδος χρηματοδότησης για να δοκιμάσουν την πρακτική σκοπιμότητα επιστημονικών ιδεών και υποθέσεων, να εξερευνήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες ή να προετοιμάσουν αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Αυτή είναι η έκτη επιχορήγηση που λαμβάνει ο Samuel Sánchez από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας και η τρίτη στην κατηγορία Proof of Concept.

NETWORK