Υγεία

Ανατριχιαστικό ανθρωποειδές ρομπότ, με πρόσωπο φτιαγμένο από ζωντανό ιστό δέρματος

Ανατριχιαστικό ανθρωποειδές ρομπότ, με πρόσωπο φτιαγμένο από ζωντανό ιστό δέρματος
Το πρόσωπο του ρομπότ, που δημιούργησαν Ιάπωνες, καλύπτεται με δέρμα που έχει αναπτυχθεί από δείγμα κυττάρων στο εργαστήριο

Σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι τόσο ζωντανά που είναι σχεδόν αδύνατο να τα ξεχωρίσεις από ένα πραγματικό πρόσωπο.

Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο δημιούργησαν ένα ρομποτικό πρόσωπο από ανθρώπινο δέρμα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο. Μάλιστα, σε ένα ανατριχιαστικό βίντεο φαίνεται η παράξενη ροζ δημιουργία να επιχειρεί να χαμογελάσει.

Το εγχείρημα στο οποίο ηγείται ο καθηγητής Shoji Takeuchi του Πανεπιστημίου του Τόκιο περιγράφεται λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη στο Cell Reports Physical Science .

Το εργαστήριο του καθηγητή Takeuchi έχει ήδη δημιουργήσει μίνι ρομπότ που περπατούν χρησιμοποιώντας βιολογικό μυϊκό ιστό ή τρισδιάστατο εκτυπωμένο κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, και κατασκευασμένο δέρμα για θεραπευτικούς λόγους. Ο «μηχανικός ιστός δέρματος» δημιουργείται με τη λήψη δείγματος ανθρώπινων κυττάρων δέρματος και την ανάπτυξή τους στο εργαστήριο, παρόμοια με τον τρόπο που αναπτύσσεται το καλλιεργημένο κρέας .

«Καταφέραμε να αντιγράψουμε την ανθρώπινη εμφάνιση σε κάποιο βαθμό δημιουργώντας ένα πρόσωπο με το ίδιο επιφανειακό υλικό και δομή με τους ανθρώπους», είπε ο καθηγητής Takeuchi.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Michio Kawai στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είπε στη MailOnline ότι: «Αυτά τα ανθρώπινα κύτταρα συλλέγονται κυρίως από την περίσσεια δέρματος που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Το καλλιεργημένο δέρμα έχει την ίδια σύνθεση με το ανθρώπινο και χρησιμοποιείται επίσης ως υλικό μοσχεύματος για άτομα με σοβαρά εγκαύματα ή τραυματισμούς».

Ενώ η κατασκευή ζωντανού δέρματος από κυτταροκαλλιέργειες έχει τις δικές της προκλήσεις, το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να προσκολληθεί το δέρμα σε ένα ρομποτικό πρόσωπο, κατασκευασμένο από ρητίνη με βάση το ακρυλικό. Οι προηγούμενες μέθοδοι περιλάμβαναν μίνι άγκυρες ή γάντζους, αλλά αυτές περιόρισαν τα είδη των επιφανειών που θα μπορούσαν να επικαλύψουν, ενώ αύξαναν τις πιθανότητες να προκαλέσουν ζημιά κατά την κίνηση.

Έτσι, αντ 'αυτού, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα ειδικό τζελ κολλαγόνου για πρόσφυση και έκανε ειδικές διατρήσεις στο πρόσωπο του ρομπότ, βοηθώντας το στρώμα του δέρματος που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο να κρατηθεί.

Αν και υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να δούμε ομιλούντα ανθρωποειδή που θα μοιάζουν με εμάς, ο καθηγητής Takeuchi και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι το ζωντανό δέρμα μπορεί να φέρει μια σειρά από νέες ικανότητες στα ρομπότ.

Τα ρομπότ με δέρμα στο πρόσωπό τους διαθέτουν ικανότητες αυτοθεραπείας, ενσωματωμένες δυνατότητες αίσθησης και «ολοένα και πιο ζωντανή εμφάνιση. Και αυτή η έρευνα συμβάλλει δυνητικά στην πρόοδο στη βιοϋβριδική ρομποτική», λένε στην εργασία τους οι επιστήμονες.

«Σε αντίθεση με άλλα αυτο-θεραπευόμενα υλικά, τα οποία απαιτούν θερμότητα ή πίεση για την πρόσφυση στις αντίστοιχες επιφάνειες, το ισοδύναμο του δέρματος μπορεί να αναγεννηθεί σε σημεία μέσω του κυτταρικού πολλαπλασιασμού χωρίς κανένα ερέθισμα». Η επόμενη πρόκληση θα είναι η δημιουργία μιας σειράς ανθρώπινων εκφράσεων ενσωματώνοντας εξελιγμένους ενεργοποιητές, που μοιάζουν με μύες, μέσα στο ρομπότ.

{https://www.youtube.com/watch?v=h0GTYl2sreQ&t=1s}

# TAGS