Επιστήμη

Αποκαλύφθηκε η «ανάποδη» σεξουαλική ζωή ενός σπάνιου είδους βατράχου

Αποκαλύφθηκε η «ανάποδη» σεξουαλική ζωή ενός σπάνιου είδους βατράχου Φωτογραφία: Pixabay
Κάθονται... ανάποδα στα τοιχώματα των κοιλοτήτων των δέντρων

Στα νησιά Ανταμάν που εκτείνονται στις ανατολικές ακτές της Ινδίας, ένα είδος βατράχων ζευγαρώνει και γεννά τα αυγά του ενώ είναι... ανάποδα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οπως αναφέρει το BBC, τόσο ο αρσενικός όσο και ο θηλυκός βάτραχος Charles Darwin κάθονται ανάποδα στα τοιχώματα των κοιλοτήτων των δέντρων, με το σώμα τους εντελώς έξω από το νερό. Από κάτω τους - στο νερό - πέφτουν οι εκκολαπτόμενοι βάτραχοι και αναπτύσσονται ως γυρίνοι, κολυμπώντας ελεύθερα.

«Αυτό είναι αξιοσημείωτο. Η ανάποδη αναπαραγωγή είναι μια μοναδική συμπεριφορά. Κανένας άλλο είδος βατράχου δεν γεννάει αυγά στα εσωτερικά τοιχώματα των τρυπών των δέντρων σε ανάποδη στάση, με το σώμα του εντελώς έξω από το νερό», λέει ο SD Biju του Πανεπιστημίου του Δελχί.

«Η ανακάλυψη αυτή είναι θεμελιώδης για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το είδος αυτό αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του και ποιο φυσικό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την επιβίωσή του», πρόσθεσε. 

Από τα 7.708 είδη βατράχων που υπάρχουν στον κόσμο, σχεδόν όλα ζευγαρώνουν και αναπαράγονται στο νερό και τη φύση. Επίσης, χρησιμοποιούν την... εξωτερική γονιμοποίηση: το θηλυκό γεννά αυγά, ενώ το αρσενικό απελευθερώνει σπέρμα για να τα γονιμοποιήσει.