Υγεία

Ελαιόλαδο: Η κατανάλωσή του αποτρέπει το έμφραγμα

photo: pexels photo: pexels
Ο κίνδυνος για έμφραγμα μειώνεται αν κάποιος καταναλώνει ελαιόλαδο, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης.

Σύμφωνα με την αμερικανική έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν η δρ Μάρτα Γκουάς-Φερέη, η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα, ιδίως όταν αντικαθιστά στη διατροφή τη μαγιονέζα, τη μαργαρίνη ή το βούτυρο.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της American Heart Association στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ανέλυσαν στοιχεία για 63.867 γυναίκες και 35.512 άνδρες σε βάθος 30 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από μισό κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο ειδικότερα στεφανιαίας νόσου. Όμως η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η αντικατάσταση ενός μεγάλου κουταλιού βουτύρου, μαργαρίνης ή μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και της στεφανιαίας νόσου κατά 7%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Πόσα αυγά την ημέρα μπορείτε να καταναλώνετε

Αντιβιοτικά φάρμακα: Πώς σας «στέλνουν» κατευθείαν στο νοσοκομείο

Σινεμά και απαγόρευση καπνίσματος: Οι θεατές γίνονται και πάλι παθητικοί καπνιστές!

Υπνος: Πώς συνδέεται με έμφραγμα και εγκεφαλικό