Υγεία

Ισχυρό μυϊκό σύστημα ίσως συνεπάγεται ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα

Ισχυρό μυϊκό σύστημα ίσως συνεπάγεται ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
Μελέτη σε ποντίκια εντόπισε σύνδεση της μυικής μάζας με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, που ίσως ισχύει και για τους ανθρώπους.

H ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω έξυπνων τρόπων έχει μπει στην καθημερινή μας συζήτηση την περίοδο του κορονοϊού. Η θωράκιση του οργανισμού, άλλωστε, απέναντι σε ιούς και ασθένειες ανέκαθεν αποτελούσε σημείο επιστημονικής διερεύνησης.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα σε ποντίκια αποδείχτηκε ότι το ισχυρό μυοσκελετικό σύστημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός αποτελεσματικού ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σοβαρές χρόνιες ασθένειες, που διαφορετικά μπορούν να εξουθενώσουν το ανοσοποιητικό.

Επιπλέον, οι σκελετικοί μυς ίσως καταπολεμούν τη διαδικασία της καχεξίας. Αυτό συνδέεται με το αδυνάτισμα των μυών και του λίπους που συχνά επέρχεται μετά από σοβαρές χρόνιες ασθένειες μαζί με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτή η έρευνα εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου στο Χάιντελμπεργκ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances. Η συγκεκριμένη έρευνα προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές μελέτες που θα καθορίσουν αν ισχύει το ίδιοι για τους ανθρώπους.

Τι ρόλο παίζει όμως η καχεξία και η μυϊκή μάζα;