Υγεία

Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους: Υποχρεωτική ή όχι στο αυτοκίνητο στις περιοχές που ισχύει το μέτρο

Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους: Υποχρεωτική ή όχι στο αυτοκίνητο στις περιοχές που ισχύει το μέτρο
Η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους καθώς τα δεδομένα για τις περιοχές που μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς αλλάζουν διαρκώς, έχουν δημιουργήσει μια σειρά από ερωτήματα στους πολίτες για το πότε πρέπει να τη φορούν και πότε όχι.

Μάλιστα, πριν κάποιες ημέρες, αίσθηση προκάλεσε το πρόστιμο των 150 ευρώ που επιβλήθηκε σε έναν 50χρονο στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι δεν φορούσε προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό, ενώ περίμενε στη στάση.

Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση που είχε ληφθεί ήδη από τον Μάιο για τα μέτρα προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναφέρει ρητά πως: «στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας».

Αυτό σημαίνει ότι μάσκα πρέπει να φορούν οι πολίτες στις στάσεις, είτε η περιοχή είναι σε αυτές που απαιτείται μάσκα σε εξωτερικούς χώρους είτε όχι.

Πιο συγκεκριμένα τώρα, για τις περιοχές που ανήκουν σε αυτές όπου οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, δηλαδή σε: Χανιά, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο και Χαλκιδική, η Γενική Προστασία Πολιτικής Προστασίας με την οποία επικοινωνήσαμε μάς αποσαφήνισε τα εξής:

Στις παραπάνω περιοχές, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική μέσα στο αυτοκίνητο – κι αν μαζί με τον οδηγό επιβαίνουν μέλη της οικογένειας του- .
Στην αυλή του σπιτιού του, όπου πρόκειται για ατομική ιδιοκτησία, επίσης δεν απαιτείται μάσκα.

Για τη μοτοσικλέτα και το μηχανάκι δεν τίθεται ζήτημα μάσκας μιας και στο παραπάνω μέσο είναι υποχρεωτική η χρήση κράνους το οποίο αποκλείει εξ αντικειμένου τη χρήση μάσκα.

Σε όλους του υπόλοιπους δημόσιους χώρους η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.