Υγεία

Πόλεμος για το πλαφόν στα τεστ κορονοϊου: Ευθείες απειλές ότι σταματούν τα τεστ covid στον πληθυσμό

Πόλεμος για το πλαφόν στα τεστ κορονοϊου: Ευθείες απειλές ότι σταματούν τα τεστ covid στον πληθυσμό
Πόλεμος φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ των Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει πλαφόν στα τέστ κορονοϊου.

Τα διαγνωστικά κέντρα με ανακοίνωση τους διαμηνύουν ότι θα σταματήσουν την διενέργεια τεστ στον πληθυσμό μια κίνηση που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την σημαντική απώλεια επιδημιολογικών στοιχείων

«Κατόπιν της ανακοίνωσης διατίμησης για τις εξετάσεις Rapid test Covid- 19 στα δέκα ευρώ και PCR Covid-19 στα σαράντα ευρώ ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους από τα εργαστήριά μας.» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους τα διαγνωστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας, ανακοινώνοντας ουσιαστικά οτι θα σταματήσουν από την επιβολή του πλαφόν να διενεργούν τεστ κορονοϊου.

H ιατρική πράξη λήψης του ρινοφαρυγγικού και το κόστος εκτέλεσης αυτών των εξετάσεων με την αγορά των αντιδραστηρίων τηρώντας το αυστηρά θεσπισμένο υγειονομικό πρωτόκολλο (εξοπλισμός-στολή -αποκομιδή μολυσματικών -απολύμανση-βιοασφάλεια) υπερβαίνει κατά πολύ τις τιμές διατίμησης όπως υποστηρίζουν στα διαγνωστικά κέντρα, ενώ θεωρούν απαράδεκτη και ανήθικη την στοχοποίηση του ιατρικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα ότι κερδοσκοπεί εν μέσω πανδημίας ,τη στιγμή που με το ΦΕΚ (848/Β/13.3.2020) και την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) αριθμ. οικ. 1542/2020 «Υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού», η τιμή της PCR με γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ κυμαίνεται στα 85 ευρώ με επιπλέον χρέωση δειγματοληψίας και τελική τιμή που υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία αποτελεί ευθεία απειλή προς την Κυβέρνηση, ως κλάδος έχει προτείνει την διενέργεια των test δωρεάν για τους πολίτες μέσω της χρηματοδότησης προγράμματος ΕΣΠΑ από το Ευρωπαικό πακέτο στήριξης για την πανδημία COVID -19. Η πρόταση αυτή όπως υποστηρίζουν τα διαγνωστικά κέντρα η δεν εισακούσθηκε για αυτό και την επαναφέρουμε θέτοντάς την υπ’όψιν των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας."

Τέλος να σημειώσουμε ότι από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τονίζει ότι η απόφαση λήφθηκε αυθαίρετα και χωρίς διάλογο.