Η στέβια χρησιμοπείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Εξάλλου η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, να οδηγήσει σε διαβήτη και να συμβάλει στη φλεγμονή του σώματος. Για αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές εργάζονται για να βρουν το τέλειο υποκατάστατο που έχει την γεύση της πραγματική ζάχαρης.
Οι επιστήμονες θεωρούσαν τη στέβια μια ασφαλή εναλλακτική για τη ζάχαρη εδώ και χρόνια, ωστό η νέα μελέτη εγείρει το ερώτημα εάν μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία του εντέρου.
Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το φυτό stevia ως γλυκαντικό για εκατοντάδες χρόνια. Το φυτό ανακάλυψαν στη Βραζιλία και την Παραγουάη και τώρα πια καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο.
Η Stevia είναι έως και 300 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη, οπότε απαιτείται μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα για να επιτευχθεί ένα γλυκαντικό αποτέλεσμα. Ενώ οι ειδικοί θεωρούν συνήθως τη στέβια ως ασφαλές υποκατάστατο της ζάχαρης, η τελευταία έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα.