Υγεία

Σύνδρομο εντερικής ζύμωσης: Όταν το σώμα παράγει αλκοόλ χωρίς να έχετε πιει ούτε γουλιά

Σύνδρομο εντερικής ζύμωσης: Όταν το σώμα παράγει αλκοόλ χωρίς να έχετε πιει ούτε γουλιά Φωτογραφία: pexels/Charlotte May
Μία 50χρονη από το Τορόντο διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι βρισκόταν σε κατάσταση μέθης χωρίς ωστόσο να καταναλώνει αλκοόλ.

Οι γιατροί τελικά διέγνωσαν μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο εντερικής ζύμωσης (auto-brewery syndrome).

Αλλά πριν από αυτό, η 50χρονη είχε ήδη επισκεφθεί τα επείγοντα επτά φορές σε διάστημα δύο ετών. Κάθε φορά, τα συμπτώματά της ήταν παρόμοια με αποτέλεσμα να φαίνεται μεθυσμένη. Η υπνηλία της, ειδικότερα, ήταν ανησυχητική, καθώς ξαφνικά μπορεί να την έπαιρνε ο ύπνος ενώ ετοιμαζόταν για δουλειά ή μαγείρευε.

Αυτή η υπνηλία μάλιστα, πολλές φορές την κρατούσε εκτός δουλειάς για εβδομάδες, ενώ της έκοβε και την όρεξη για φαγητό.

Κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψής της στα επείγοντα οι γιατροί έκαναν λόγο για μέθη μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, «τα τελευταία χρόνια, είχε σταματήσει να πίνει εντελώς λόγω των θρησκευτικών της πεποιθήσεων», έγραψαν οι γιατροί σε μια νέα έκθεση της περίπτωσής της, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο Canadian Medical Association Journal. Η οικογένειά της επιβεβαίωσε ότι δεν έπινε.

Ιστορικό επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού

Τελικά, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς είχε μια ένδειξη για το τι προκαλούσε αυτές τις κρίσεις μέθης. Πριν από αυτά τα επεισόδια μέθης, η γυναίκα είχε ένα πενταετές ιστορικό επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs). Για τη θεραπεία αυτών, της συνταγογραφήθηκαν αντιβιοτικά.

Οι γιατροί της γυναίκας υποψιάστηκαν ότι, εκτός από την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεών της, αυτές οι βαριές δόσεις αντιβιοτικών εξάλειψαν χρήσιμα βακτήρια στο έντερό της. Αυτό πιθανότατα άνοιξε τον δρόμο για να εμφανιστούν διάφοροι μύκητες στο έντερο. Μερικοί από αυτούς τους μύκητες μπορούν να ζυμώσουν υδατάνθρακες, παρασκευάζοντας ουσιαστικά το δικό τους αλκοόλ.

Το σύνδρομο εντερικής ζύμωσης εμφανίζεται όταν τέτοιοι μύκητες - συμπεριλαμβανομένου του Saccharomyces cerevisiae, ή της μαγιάς μπίρας και του Candida albicans - αναπτύσσονται σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις και έχουν πρόσβαση σε αρκετούς υδατάνθρακες μέσω της διατροφής ενός ατόμου για να τους μεθύσουν. Μερικά βακτήρια έχουν επίσης συνδεθεί με το σύνδρομο. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χαμηλή ικανότητα διάσπασης του αλκοόλ πιστεύεται ότι είναι πιο επιρρεπή στη διαταραχή και αυτά τα χαρακτηριστικά εν μέρει οφείλονται στη γενετική.

Γιατί είναι δύσκολη η διάγνωση του συνδρόμου εντερικής ζύμωσης

Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει μία διάγνωση για το σύνδρομο της εντερικής ζύμωσης, καθώς είναι πολύ σπάνιο. Λιγότερες από 100 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί από την ανακάλυψή του στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Στην περίπτωση της γυναίκας, πριν διαγνωστεί με την πάθηση, εξετάστηκε αρκετές φορές από ψυχιάτρους για διαταραχές της χρήσης αλκοόλ. Ωστόσο, καμία από αυτές τις εκτιμήσεις δεν έδειξε σημάδια εθισμού. Στην έβδομη επίσκεψή της στα επείγοντα, ένας γιατρός πρότεινε ότι το σύνδρομο εντερικής ζύμωσης μπορεί να ήταν μία πιθανή αιτία και έτσι ξεκίνησε μία σειρά αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Αφού παραπέμφθηκε σε μια γαστρεντερολογική κλινική, ακολούθησε επίσης μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες για να στερήσει από τους μύκητες τη ζάχαρη να ζυμωθούν.

Αφού τα συμπτώματά της εξαφανίστηκαν για αρκετούς μήνες, η ασθενής αύξησε την πρόσληψη υδατανθράκων και τα συμπτώματα μέθης επανήλθαν. Και πάλι, τα αντιμυκητιακά φάρμακα και η δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες εξαφάνισαν τα συμπτώματα.

Πηγή: healthstat.gr