Υγεία

«Καλπάζει» ο κορονοϊός στην Αττική, ξανά τα μισά κρούσματα στο λεκανοπέδιο

«Καλπάζει» ο κορονοϊός στην Αττική, ξανά τα μισά κρούσματα στο λεκανοπέδιο
Νέα αυστηρότερα μέτρα στην Αττική από σήμερα και η πρωτεύουσα παραμένει ξανά μόνη πρώτη στα κρούσματα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σήμερα ανακοινώθηκαν 1327 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 676 στην Αττική.

Αναλυτικά η κατανομή:

Ανατολική Αττική: 78 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 80  κρούσματα

Δυτική Αττική: 26 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών:124 κρούσματα

Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 195 κρούσματα

Νησιά: 26 κρούσμα

Νότιος Τομέας Αθηνών: 62 κρούσματα

Πειραιάς: 85 κρούσματα

Δείτε τη διασπορά σε όλη τη χώρα στο News4Health

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1327 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 168872, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6088 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54146 (61.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

281 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 203 (72.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1194 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6056 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3560 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έως και 90.000 οι φορείς στην Αττική

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η σημαντική μείωσή του αναμένεται δέκα ημέρες μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε ότι με βάση το μοντέλο υπολογισμού των φορέων του κορονοϊού που έχει αρκετές αβεβαιότητες, οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.

Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown, κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πτώση των δεικτών που στην αρχή θα είναι σημαντική και στη συνέχεια βασανιστικά αργή.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown πέραν της 28η Φεβρουαρίου, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι χρειάστηκαν πέντε εβδομάδες.

Εξάλλου, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε ότι αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου, ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα.

Σχετικά με τη διάρκεια του lockdown, τόνισε ότι εάν διαρκέσει 4 εβδομάδες η αποσυμπίεση των ΜΕΘ θα είναι καλύτερη, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση για σκληρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική αναπόφευκτη. «Τα μέτρα ελήφθησαν την κατάλληλη στιγμή».