Υγεία

Δημόπουλος: Μικρότερη από μία στο εκατομμύριο η πιθανότητα θρόμβωσης με το εμβόλιο Johnson & Johnson

Δημόπουλος: Μικρότερη από μία στο εκατομμύριο η πιθανότητα θρόμβωσης με το εμβόλιο Johnson & Johnson
Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8, τόνισε ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από το εμβόλιο της Johnson&Johnson είναι μικρότερη από 1 στο εκατομμύριο.

«Υπήρξαν έξι περιστατικά στις ΗΠΑ επί 7.000.000 εκατομμυρίων εμβολιασμών, όπου διαπιστώθηκε ένα πολύ σπάνιο σύμβαμα που συνδυάζει την πτώση των αιμοπεταλίων στο αίμα με την ανάπτυξη θρόμβων σε φλέβες του εγκεφάλου. Και οι έξι περιπτώσεις ήταν γυναίκες κάτω των 60 ετών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δημόπουλος. 

«Παρά το ότι ενδεχομένως αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποια αιτιολογική συσχέτιση, να βρεθεί δηλαδή κάποιος παθογενετικός μηχανισμός που να συνδέει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως αυτό της AstraZeneca, γιατί έχουν την ίδια τεχνολογία με τον αδενοϊό, με τα συμβάματα αυτά, θα πρέπει κανείς να πει ότι δημιουργείται μια μεγαλύτερη αναστάτωση σε όλους μας και σε όσους πρόκειται να εμβολιαστούν με αυτά τα σπάνια περιστατικά» ανέφερε.

«Μιλάμε για μικρότερη πιθανότητα από 1 στο εκατομμύριο» τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

«Δεν μπορούμε να πούμε δεν κάνουμε το εμβόλιο, όπως και με την AstraZeneca στην Ελλάδα δεν υπήρξε αναστολή, δεδομένου ότι θέλουμε να χτιστεί το συντομότερο δυνατόν το δίχτυ της ανοσίας του πληθυσμού.

Αν αυτό δεν συμβεί θα συνεχίσουμε να έχουμε χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους» κατέληξε ο Kαθηγητής.