Υγεία

«Γαλάζια Ελευθερία»: Στόχος να εμβολιαστούν όλοι οι νησιώτες σε 1,5 μήνα (βίντεο)

«Γαλάζια Ελευθερία»: Στόχος να εμβολιαστούν όλοι οι νησιώτες σε 1,5 μήνα (βίντεο) Φωτογραφία: EUROKINISSI
Με τη συγκεκριμένη επιχείρηση που παρουσίασε την Τρίτη (11/05) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αρμόδιους φορείς θα θωρακιστούν τα νησιά εν όψει και του τουρισμού.

Ποντάρει πολλά η κυβέρνηση στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά τον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 μεγαλύτερα νησιά - εκτός Κρήτης - στα οποία ζουν πάνω από 700.000 κάτοικοι, με το μονοδοσικό εμβόλιο της «Johnson & Johnson». Βλέπετε, έτσι θα θωρακιστούν τα νησιά μας, εν όψει και ανοίγματος του Τουρισμού. Παράλληλα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά, ενώ σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Παράλληλα, προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Πρόκειται για τη συνέχεια της εκστρατείας εμβολιασμού στους τουριστικούς προορισμούς. Η αρχή έγινε με τα μικρά νησιά και ο σχεδιασμός εντάσσεται στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συνδυάσει το ελληνικό καλοκαίρι με το χτίσιμο του «τείχους ανοσίας». Η αρχική δέσμευση ήταν πώς τουλάχιστον 69 νησιά θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε τονίσει: «Έχουμε πολλά μικρά νησάκια και επειδή είναι δύσκολο να προμηθεύονται εμβόλια, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε ολόκληρους τους πληθυσμούς σε μία φορά, έχοντας σκοπό να είναι σε θέση να δεχτούν τουρίστες όταν οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί και είναι πλήρως προστατευμένοι».

«Γαλάζια Ελευθερία»

• 32 Covid-free μικρά νησιά

• 36 Νησιά (10.000 κάτοικοι) έως τέλος Μαΐου

• 19 Μεγαλύτερα νησιά έως τέλος Ιουνίου

• 700.000 πολίτες / Εμβόλιο J&J

Τα 19 νησιά που εντάσσονται στην Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» είναι σχεδόν όλα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί

Από τον Αργοσαρωνικό, η Αίγινα και η Σαλαμίνα, από το Βόρειο Αιγαίο η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος, η Λήμνος και η Θάσος, από τα Δωδεκάνησα η Ρόδος, η Κω και Κάλυμνος, από τις Κυκλάδες η Μύκονος, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη και η Πάρος και από τα επτάνησα η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα και η Κεφαλονιά.

Υπερτοπικές μετακινήσεις

«Θα γίνουν και αύριο συγκεκριμένες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι συμπολίτες μας να ταξιδεύουν εντός της Ελλάδας, ειδικά ως προς τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάλης τόνισε πως η επιτυχία της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» είναι εθνική υπόθεση.

Μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε σε μια πολύ σημαντική σύσταση που αφορά σε χιλιάδες συμπολίτες μας που προσβλήθηκαν από κορονοϊό. Σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής, οι πολίτες που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και δεν έχουν λάβει το εμβόλιο, θα κάνουν μόνο μία δόση του.

«Αγγίζουν» τους 4 εκατ. οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία αναρτώνται καθημερινά στο emvolio.gov.gr, την τελευταία ημέρα χορηγήθηκαν 107.716 δόσεις εμβολίων, με το συνολικό αριθμό εμβολιασμών να ανέρχεται σε 3.868.356. Έτσι, η χώρα μας θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πολίτες που έχουν λάβει έστω μία δόση του εμβολίου ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια και ανέρχονται πλέον σε 2.561.871 ανθρώπους. Οι Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως υπολογίζονται σε 1.335.798 πολίτες. Παράλληλα, με το άνοιγμα του τουρισμού να είναι προ των πυλών, η κυβέρνηση στοχεύει να μετατρέψει άμεσα τα νησιά σε covid-free προορισμούς και γι' αυτό θα προχωρήσει σε καθολικό εμβολιασμό των κατοίκων τους.

Διαβάστε ακόμα:

Θεοχάρης σε Βρετανούς: Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού