Υγεία

Οι ΗΠΑ δίνουν 176 εκατ. στη Moderna, για εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών

Οι ΗΠΑ δίνουν 176 εκατ. στη Moderna, για εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών Φωτογραφία: UNSPLASH
Η ανάθεση για το εμβόλιο της γρίπης των πτηνών έγινε μέσω προγράμματος που επικεντρώνεται σε θεραπείες για πιθανές πανδημίες.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα πληρώσει την Moderna 176 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αναπτύξει ένα εμβόλιο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σε αγελάδες στις ΗΠΑ.

Τα κονδύλια από το υπουργείο Υγείας θα καταβληθούν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA, η οποία επέτρεψε τη γρήγορη δημιουργία και διάθεση των εμβολίων για την COVID-19.

Η ανάθεση έγινε μέσω του προγράμματος BARDA, το οποίο επικεντρώνεται σε θεραπείες για πιθανές πανδημίες. Η Moderna θα ξεκινήσει δοκιμές για να ελέγξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «απάντηση» σε μια ενδεχόμενη πανδημία γρίπης των πτηνών, σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Ο ιός H5N1 εντοπίστηκε φέτος σε γαλακτοπαραγωγές αγελάδες στις ΗΠΑ και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερα από 135 κοπάδια σε 12 πολιτείες. Επίσης, έως τώρα έχουν μολυνθεί τρεις άνθρωποι, περιπτώσεις που χαρακτηρίστηκαν ήπιες.

Πάντως, ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι παραμένει χαμηλός ο κίνδυνος για τον ευρύτερο πληθυσμό, επισημαίνει το Associated Press.