Υγεία

Θάνατοι από κορονοϊό: Ο Ιούνιος επιβεβαίωσε την αξία των εμβολιασμών (γράφημα)

Θάνατοι από κορονοϊό: Ο Ιούνιος επιβεβαίωσε την αξία των εμβολιασμών (γράφημα)
Στην Ελλάδα, τον Ιούνιο θρηνήσαμε 611 ζωές μετά από λοίμωξη με κορονοϊό. Έτσι, έγινε ο 8ος πιο θανατηφόρος μήνας από την αρχή της πανδημίας και αυτός με τους λιγότερους νεκρούς μέσα στο 2021.

Ο Ιούνιος ήταν ο μήνας της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού και της βελτίωσης της επιδημιολογικής κατάστασης για την Ελλάδα.

Σε αυτό συνέβαλαν 2 παράγοντες. Πρώτον, η αύξηση των πλήρως εμβολιασμένων (άνω του 36% πλήρης εμβολιαστική κάλυψη), που προστάτευσε μεγάλη μερίδα πολιτών. Δεύτερον η άνοδος της θερμοκρασίας έριξε σημαντικά τους πιο κρίσιμους επιδημιολογικούς δείκτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι θάνατοι από κορονοϊό, οι οποίοι μετά την κορύφωση τους τον Απρίλιο έπεσαν ελαφρώς τον Μάιο και ακόμη περισσότερο τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, μέχρι τις 31 Ιουνίου στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους 12.706 άτομα μετά από λοίμωξη με κορονοϊό. Ο πιο θανατηφόρος μήνας της πανδημίας ήταν ο Δεκέμβριος του 2020. Εκείνο το μήνα θρηνήσαμε 2.432 ζωές εξαιτίας του κορονοϊού.

Ακολουθεί ο Απρίλιος του 2021 (2.288 χαμένες ζωές λόγω COVID) και ο Νοέμβριος του 2020 (1.780). Ο Μάιος ολοκληρώθηκε ως ο 4ος πιο θανατηφόρος μήνας της πανδημίας με 1.714 θανάτους από COVID-19.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 βρισκόμασταν στην καρδιά του 2ου κύματος και στην ουσία καταλάβαμε για πρώτη φορά πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19. Πριν τον Νοέμβριο είχαμε θρηνήσει 626 ζωές, ένας αριθμός πολύ χαμηλός σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Ο Ιούνιος επιβεβαίωσε την αξία του εμβολιασμού - Ελλάδα: Θάνατοι από κορονοϊό ανά μήνα