Υγεία

Rapid test για ένα απλό σφράγισμα και μία εξαγωγή - Σύγχυση με τη λέξη «αερόλυμα»

PEXELS PEXELS
Αλαλούμ έχει προκληθεί μεταξύ ασθενών και οδοντιάτρων για τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και την είσοδό τους στα οδοντιατρεία. Παρά τις διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας καθίσταται υποχρεωτικό το rapid test για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στα οδοντιατρεία.

Χτες οι διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας ανέφεραν μεταξύ άλλων πως «ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο». Λίγο πιο κάτω στην ανακοίνωση τονίζεται πως «Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση / πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα».

Και ακριβώς στη λέξη αερόλυμα, δημιουργείται σύγχυση. Πόσοι ξέρουν τι ακριβώς είναι το αερόλυμα; Το Dnews συνομίλησε με οδοντιάτρους οι οποίοι όλοι ανεξαιρέτως τονίζουν ότι τα 2/3 των οδοντιατρικών εργασιών περιέχουν αερόλυμα. Το αερόλυμα είναι η παραγωγή νερού και αέρα κατά τις οδοντιατρικές εργασίες.

Όπως συμπληρώνουν οδοντίατροι στο Dnews «ακόμα και ένα σφράγισμα, η πιο συνηθισμένη εργασία στο οδοντιατρείο δημιουργεί αερόλυμα. Σφραγίσματα, εξαγωγές και πολλές άλλες εργασίες απαιτούν αερόλυμα».

Συνεπώς, για τα 2/3 των οδοντιατρικών εργασιών, στην ουσία απαιτείται rapid test είτε είναι εμβολιασμένοι οι ασθενείς είτε είναι ανεμβολίαστοι.

Γώγος: Ο οδοντίατρος καθορίζει πότε χρειάζεται rapid test

Κληθείς να σχολιάσει τις διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας, ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος «στη φάση που βρισκόμαστε τώρα οι αποφάσεις έχουν να κάνουν και με τη διασπορά του ιού και την προστασία της νοσηλείας».

Διευκρίνισε, δε, πως «στις περιπτώσεις που γίνονται επεμβατικές πράξεις, δημιουργείται αερόλυμα, το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «ο οδοντίατρος καθορίζει κατά πόσο η πράξη που θα πράξει μπορεί να δημιουργήσει αερόλυμα, που δημιουργεί προβλήματα, και αν αυτή η πράξη έχει δυνάμει δημιουργία αερολύματος πρέπει να γίνει rapid.»

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι για απονεύρωση και καθαρισμό, «που δεν παράγουν αερόλυμα δεν χρειάζεται rapid test». 

Παράλληλα, έκρουσε το καμπανάκι για την επιδημιολογική κατάσταση στην βόρεια Ελλάδα λέγοντας πως «στην Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην συμπρωτεύουσα.