Υγεία

Έτοιμο το πρώτο «ζωντανό φάρμακο» κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων

news4health.gr, Shutterstock.com news4health.gr, Shutterstock.com
Ερευνητές από την Ισπανία δημιούργησαν το πρώτο «ζωντανό φάρμακο» στον κόσμο ως θεραπεία κατά των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά .

Η ομάδα Pulmobiotics που πρόκειται για ένα Κέντρο Γονιδιωματικής Ρύθμισης στη Βαρκελώνη, δημιούργησε την θεραπεία αυτή αφαιρώντας την ικανότητα των βακτηρίων να προκαλούν ασθένεια και προγραμματίζοντάς τα να επιτίθενται σε παθογόνα μικρόβια.

Χορήγησαν τη θεραπεία κάτω από το δέρμα ποντικιών και κατάφεραν να θεραπεύσουν το 82% των ζώων, αυτών σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό Molecular Systems Biology.

Η ανάπτυξη βακτηρίων που είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά θα μπορούσε να αποδειχτεί ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην ανάπτυξη των θεραπειών για μολύνσεις που προκαλούνται από ιατρικά εμφυτεύματα όπως είναι προσθετικές αρθρώσεις, οι καθετήρες και οι βηματοδότες. Αυτές οι μολύνσεις είναι αρκετά ανθεκτικές σε αντιβιοτικά και συνήθως χρειάζονται ενδονοσοκομειακή θεραπεία.

Η νέα θεραπεία στοχεύει συγκεκριμένα στα βιοφιλμ που είναι αποικίες από βακτηριακά κύτταρα τα οποία είναι κολλημένα μεταξύ τους, σχηματίζοντας επιφάνειες οι οποίες είναι αδιαπέραστες και εμποδίζουν τα αντιβιοτικά και το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να τα καταστρέψει.

Τα ιατρικά εμφυτεύματα είναι ένας «κατάλληλος» τρόπος δημιουργίας εκείνων των βιοφιλμ που σχετίζονται με τα βακτήρια τα οποία μπορεί να είναι χιλιάδες φορές πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και από τα ελεύθερα πλωτά βακτήρια.

Ένα από τα πιο ανθεκτικά βακτήρια που σχετίζονται με αυτό το βιοφιλμ είναι ο σταφυλόκοκκος που δεν ανταποκρίνεται στα συμβατικά αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί. Επίσης, οι θεραπείες με ένζυμα ή αντισώματα είναι αρκετά τοξικές για τον ιστό των κυττάρων και των ιστών και μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες παρενέργειες. Oι ερευνητές προσπαθούν να δουν αν η απευθείας παραγωγή ενζύμων κοντά στα βιοφιλμ θα μπορούσε να είναι ένας ασφαλής και οικονομικότερος τρόπος θεραπείας των μολύνσεων.

Επειδή εργάζονται και πάνω στο μυκόπλασμα που δημιουργεί πνευμονία το τροποποίησαν ώστε να μην προκαλεί ασθένεια προτού αυτό προλάβει να τροποποιηθεί από μόνο του και δημιουργήσει δύο διαφορετικά ένζυμα που μπορούν να διαλύσουν τα βιοφιλμ και να επιτεθούν στα κυτταρικά τοιχώματα των βακτηρίων.

Ένα από τα προτερήματα της τεχνολογίας αυτής είναι ότι μόλις φτάσουν στον προορισμό τους οι βακτηριακοί φορείς προσφέρουν συνεχή και τοπική παραγωγή του θεραπευτικού μορίου. Έτσι λοιπόν, όπως συμβαίνει και με τα οχήματα, τα βακτήρια αυτά μπορούν να τροποποιούνται αναλόγως και να βοηθήσουν στην θεραπεία διαφόρων ασθενειών στο μέλλον.