Υγεία

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: «Ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ» - Ποια στοιχεία προκαλούν συναγερμό στην επιτροπή ενόψει χειμώνα

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: «Ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ» - Ποια στοιχεία προκαλούν συναγερμό στην επιτροπή ενόψει χειμώνα
Μια ατάκα της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνας Παπαευαγγέλου, ήταν αρκετή για να προιδεάσει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι προσβάλλονται από κορονοϊό.

«Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό δεν είναι μια απλή γριπούλα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου θέλοντας έτσι να ενισχύσει τα στοιχεία της μεγάλης ανασκόπησης που παρουσίασε για τις μακροχρόνιες συνέπειες του κορωνοϊού, στην οποία φαίνεται πως η λοίμωξη δεν είναι τόσο απλή όσο μια λοίμωξη του αναπνευστικού. Ένας στους δύο αναρρώσαντες από την Covid επισήμαναν συμπτώματα ακόμη και έξι μήνες μετά. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται χρόνια κόπωση, κινητικά προβλήματα, άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο πέρα από τα λόγια της κυρίας Παπαευαγγέλου υπάρχει και μια σειρά ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων που δείχνουν το πόσο ανήσυχη παραμένει η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας σχετικά με την πανδημία. «Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό» τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα και παραπέμπουν στα στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες αυτών των στοιχείων. Εκεί που δεν είναι εύκολο να πέσει ένα μη πεπειραμένο περί τα ιατρικά θέματα μάτι». Όπως είναι φυσικό γιατροί και άλλοι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται περί την πανδημία συνεχίζουν να προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν ούτως ώστε να χτιστεί πιο... ψηλά το τείχος ανοσίας.

Η μετάλλαξη Δέλτα+

Ένα από τα στοιχεία αυτά είναι τα εντεκα «κρυμμένα» κρούσματα του απογόνου της μετάλλαξης Δέλτα, Δελτα plus, που θεωρείται από Βρετανούς ειδικούς 10% έως 15% πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη Δέλτα, και εντοπίστηκαν από τον ΕΟΔΥ και  το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης στο πλαίσιο επαναξιολόγησης των στελεχών του ιού SARS – CoV-2. 

Πρόκειται για το στέλεχος με την ονομασία ΑΥ.4.2 που αρχικά ταξινομούνταν σαν στέλεχος ΑΥ 4. Πρόκειται περί απογόνου της μετάλλαξης Δέλτα και προβληματίζει λόγω μεταδοτικότητας τους ειδικούς. Ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε μια επαναξιολόγηση της ταξινόμησης που αποκάλυψε 11 τέτοια κρούσματα.

Η απόλυτη κυριαρχία της Μετάλλαξης Δέλτα

Συνολικά 364 είναι τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού που εντοπίστηκαν την περίοδο από τις 13 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου από τον ΕΟΔΥ.

Από την έναρξη του ελέγχου των δειγμάτων μέχρι σήμερα, η μετάλλαξη Δέλτα ιχνηλατήθηκε σε ποσοστό 33,02%, ενώ συνολικά έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα 11.280 κρούσματα της ίδιας παραλλαγής από τα οποία τα 4.419 εντοπίστηκαν στην Αττική, όπως αναφέρεται στη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Τι αναφέρει στην έκθεσή του ο ΕΟΔΥ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τους σχετικούς πίνακες και διαγράματα έχει ως εξής:

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 381 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 09 Οκτωβρίου 2021. Από τον έλεγχο των 381 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 364 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants
Of Concern - VOC).

Εκ των 364 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα αφορούν στο στέλεχος Delta (Πίνακας 3).

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Στον παραπάνω πίνακα φαίνεαι η απόλυτη και σχετική συχνότητα κρουσμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 34.496 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 30.447 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.308 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 30.447 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 51,12%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 33,02%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 7,70%, και το Beta με ποσοστό 1,09% (Πίνακας 4). Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 40 απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμα.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

Από τα 3.308 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 3.144 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση.

Από τα δείγματα αυτά, 39,60% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 32,65% στο Delta, 16,29% στο Alpha, 6,11% στο Beta, 0,12% στο C.36, 0,09% στο Gamma, 0,09% στο Eta και 0,09% στο A.28.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 373 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 239 αφορούν στο Delta, 113 στο Alpha, 7 στο Mu, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.1 (Variant E484K).
Όσον αφορά στα στελέχη ενδιαφέροντος που χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων ελέγχου επί του παρόντος στη χώρα, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στους πίνακες παρακάτω.

ΠΙΝΑΚΑΣ 4

ΠΙΝΑΚΑΣ 5

Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου

Την ίδια ώρα, ημαντική είναι και η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σύμφωνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά, κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.872 την ημέρα με το ποσοστό θετικότητας να καταγράφει αύξηση και να φτάνει στο 1,35%

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η κυρία Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Όπως είπε, στην Θεσσαλονίκη υπάρχει μια σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Επισήμανε μάλιστα ότι η πλειονότητα των ασθενών στις ΜΕΘ covid στη βόρειο Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι και η πληρότητα περνάει το 90%.

Για την Αττική, τόνισε, παρατηρείται μια σταθερότητα στο επιδημιολογικό φορτίο, που αλλάζει ανά περιοχή.

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, τόνισε ότι καταγράφηκαν αύξηση κατά 30%, με μέσο όρο 200 εισαγωγές την ημέρα.

«Η πορεία της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παραμένει ανησυχητική», είπε η καθηγήτρια και υπογράμμισε ότι παρατηρείται μια «μετατόπιση νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», άρα και αύξηση της νοσηρότητας και κίνδυνος θανάτου.

Η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι «παροτρύνουμε ακόμα και τώρα, ακόμα και τους πιο σκεπτικούς, να πάνε να εμβολιαστούν», για να καλέσει όσους παρακολουθήσουν τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, να φοράνε μάσκες.

«Όσο ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας θα πρέπει να επιλέγουμε τις δραστηριότητες μας και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Ανασκοπήσαμε τα βασικά μέτρα προστασίας, που περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών. Είναι σαφές ότι στις παρελάσεις θα πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Προτρέπουμε όλους τους συνανθρώπους μας που είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης».

Συναγερμός για τη Βόρεια Ελλάδα

Στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ειδική αναφορά έγινε στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ ξεπερνά το 90%

Η κυρία Παπαευαγγέλου εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την περιοχή, καθώς, όπως επεσήμανε, δεν υπάρχει αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα, αφού σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν έχει πειστεί για τα οφέλη του εμβολιασμού παρότι ζουν στις πλέον βεβαρημένες περιοχές.

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως στη Βόρεια Ελλάδα αυξάνονται διαρκώς οι νοσηλείες, όπως και η πίεση του ΕΣΥ, με την πληρότητα στις ΜΕΘ COVID να ξεπέρνα πλέον το 90%.

Ειδικά σε ο,τι αφορά την Ξάνθη και την Δράμα, η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση στη σχέση μεταξύ νοσηλειών και θνητότητας, αλλά και την μετατόπιση του επιδημιολογικού κινδύνου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας - με αύξηση νοσηρότητας και κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. 

«Το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί στο 1,35% την τελευταία εβδομάδα και το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία αυξήθηκαν κατά πολύ τα κρούσματα. Στην Αττική η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή. Αύξηση παρατηρήθηκε σε Δυτική Αττική και Βόρειο Τομέα Αθηνών», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η η καθηγήτρια.  

Μαγιορκίνης:  «Όπου υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν πιέζεται το σύστημα Υγείας»

«Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 242.000.000 μολύνσεις και περισσότεροι από 4,9 εκατ. θάνατοι με τη νόσο Covid-19 παγκοσμίως», ανέφερε από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως σημείωσε, η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ αντιθέτως στην Ευρώπη επιδεινώθηκε για τέταρτη εβδομάδα στη σειρά.

«Βλέπουμε 16% αύξηση στις διαγνώσεις και 12% στους θανάτους. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 έδειξαν επιδείνωση. Οριακή βελτίωση βλέπουμε μόλις 2% στην Ιταλία και 7% στη Σουηδία».

«Βλέπουμε μια επιδείνωση στην Ευρώπη, αλλά στις περισσότερες χώρες που έχουμε καλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό δεν μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας. Η πτώση θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο έχει φέρει αύξηση των κρουσμάτων, την οποία περιμέναμε κιόλας, ωστόσο είναι ηπιότερη λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού. Ηδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε μια σημαντική ήπια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας. Επί του παρόντος αναμένουμε να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για μια απλή διακύμανση, ή για αυξημένη επιδημικότητα, με την αυξημένη επιδημικότητα να κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα. Ωστόσο, η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη στις αρχές Νοεμβρίου», επισήμανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.